Heimir Halgrimson: Stomatolog koji fudbalsku reprezentaciju vodi u završnicu Svjetskog prvenstva

  Fudbalska reprezentacija Islanda uspjela je da se plasira u 1/4 finale proteklog Evropskog prvenstva koje se održalo u Francuskoj, a do ove faze takmičenja došli su nevjerovatnom pobjedom nad “očevima” fudbala – Englezima. Ove godine sve su prilike da će plasirati u 1/8 finala Svjetskog prvenstva, ali najčudnija stvar u svemu tome je da trener Islanda Heimir Halgrimson, kada nema obaveze prema selekciji, radi kao zubar.

  No, on nije iznenađen dosdašnjim uspjesima, a njegov komentar na igre islandske reprezentacije je bio “Mi smo Islanđani, usuđujemo se biti drugačiji”. I, zaista, dokazali su da su drugačiji.

  Uspjesi se nižu

  Halgrimson, koji volonterski obavlja dužnost selektora, a za život zarađuje kao zubar (za uporedbu, Roj Hodžson, koji je nakon poraza od Islanda na evropskom prvenstvu podnio ostavku, godišnje je zarađivao oko pet miliona eura), s divljenjem je govorio o svojim igračima.

  On je ove godine poveo islandski nacionalni fudbalski tim na njihov prvi svetski kup, a već su zapanjili svjetsku javnost odigravši 1:1 sa Argentinom. Takođe, ostaju i velike šanse da se plasiraju u dalji krug, odnosno završnicu Svjetskog prvenstva.

  Ne može ostati bez posla

  Malo je vjerovatno da na svijetu postoji još reprezentativnih selektora koji imaju ovaj skup vještina.

  – U svijetu fudbalskih trenera sjutra se možete probuditi i ostati bez posla – kod mene se to ne može dogoditi. Osim toga, ovo je odličan dobar način da se opustite. Neki treneri igraju golf, pucaju u jelene, bilo šta – svi imaju neki hobi. Ja, sa druge strane, volim da se vratim kući svojim pacijentima – kazao je Halgrimson za Times.

  Dobio je i svoje pivo

  Nakon velikih uspjeha islandske reprezentacije čelnici i stanovništvo njegovog rodnog grada, Vedstmannaeyjara, odlučili su da naprave pivo posvećeno svom trenutno najpoznatijem sugrađaninu. Tako da ako ikada posjetite Island, naročito grad Vedstmannaeyjar, obavezno probajte najfudbalskije pivo na svijetu.

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.