NaslovnaZanimljivostiHeimir Halgrimson: Najbolji zubar među selektorima, najbolji selektor među zubarima

Heimir Halgrimson: Najbolji zubar među selektorima, najbolji selektor među zubarima

- Advertisement -

Fudbalska reprezentacija Islanda uspjela je da se plasira u ¼ finale Evropkog prvenstva koje se održava u Francuskoj, a do ove faze takmičenja došli su nevjerovatnom pobjedom nad „očevima“ fudbala – Englezima. No, da stvar bude čudnija trener Islanda Heimir Halgrimson, kada nema obaveze prema selekciji, zapravo radi kao zubar. No, on nije bio iznenađen, a njegov komentar na igre islandske reprezentacije je bio „Mi smo Islanđani, usuđujemo se biti drugačiji“.

halgrimson1Halgrimson, koji volonterski obavlja dužnost selektora, a za život zarađuje kao zubar (za uporedbu, Roj Hodžson, koji je nakon poraza od Islanda podnio ostavku, godišnje je zarađivao oko pet miliona eura), s divljenjem je govorio o svojim igračima.

– Vjerujte mi, nije ovo naš kraj. Ovi momci su nevjerovatni. Njihov karakter je nešto čudesno. Pokazali smo da nas taj karakter vodi kroz ovaj turnir i da za ove momke granica ne postoji. Bila je ovo naša najbolja utakmica, ali ponavljam, još niste vidjeli naše najbolje izdanje – kazao je najbolji selektor među zubarima.

On je naveo kako je imao dva zadatka – jedan da podsjeti fudbalere šta mogu, a drugi „da podsjetim narod što možemo zajedno“.

Prvi zadatak je, kaže, obavio lako.

– Ljudi, ja sam stomatolog. Meni je posao da sa svakim posebno pronađem način da mu bude ugodno u onome što trebamo zajedno odraditi – prisjetio se pred početak Eura.

A drugi zadatak?

– To je već išlo malo drugačije. Kada smo počeli da radimo u reprezentaciji, nije uopšte postojala podrška navijača. I, tako sam otišao u Tolfan, jedan skoro pa ugašeni klub navijača u Rejkjaviku. Divni momci i djevojke, stvarno. Imaju svoj pub i ja im kažem “Dva, dva i po sata prije svake naše utakmice koju igramo kao domaćini, dolaziću u ovaj pub i reći vam apsolutno sve što smo spremili za tu utakmicu. Prvi će te saznati početnu postavu”. I na utakmicu s Farskim Ostrvima došlo je otprilike desetak ljudi. Stvarno sam im rekao sastav, kako ćemo igrati, pokazao im motivacijski spot koji smo snimili za fudbalere i zamolio ih da ga pogledaju u isto vrijeme kada ga budu gledali igrači. I… evo, vrijeme polako ali sigurno prolazi. Sad kad odem tamo, da istu stvar napravim prije bilo koje utakmice, bude i oko 400 ljudi. A mijenja se i kultura navijanja. Ranije su Islanđani kasno dolazili na utakmicu. Sada dolaze dva i po sata ranije, u onaj pub, u dresovima, gledaju moju prezentaciju. Znam da nije baš uobičajeno da selektori to rade, ali… Islanđani smo. Mi se usuđujemo biti drugačiji – kaže Halgrimson.

U Engleskoj, prema službenoj statistici, postoji više od četiri miliona registrovanih fudbalera u 42.490 klubova, dok Island ima 323 hiljade stanovnika.

Međutim, i Islanđani itekako znaju šta je fudbal i kako se on igra, “pikaju” ga skoro 130 godina i na današnji dan imaju 21.500 registrovanih fudbalera.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -