NaslovnaIntervjuGubitak zuba za sobom nosi čitav niz komplikacija koje se mogu dogoditi...

Gubitak zuba za sobom nosi čitav niz komplikacija koje se mogu dogoditi ukoliko ne nadoknadimo njihov gubitak

- Advertisement -

Zubi predstavljaju veoma važne organe ljudskog organizma, koji omogućava pregrizanje i žvakanje hrane, što predstavlja preduslov za pravilno varenje hrane. Takođe, zubi imaju veoma važnu funkciju u izgovoru pojedinih glasova. Značajni su za održavanje visine zagrižaja i pravilne fizionomije lica.

I na kraju krajeva, zubi igraju bitnu ulogu u estetici svakog pojedinca. Stoga, gubitak jednog ili više zuba sa sobom nosi čitav niz posljedica. Dakle, gubitak zuba ne predstavlja samo estetski problem. Zbog toga je neophodno izgubljeni zub zamijeniti, a postoji više načina da se nadoknadi izgubljeni zub.

Foto: Facebook/JZU Zavod za stomatologiju

„Protetska rehabilitacija se sprovodi pomoću tri vrste terapije, a to su: fiksna protetika (radovi koji se trajno cementiraju na postojeće modifikovane zube ili implantate), mobilna protetika (vrste radova za koje se podrazumijeva da ih vadimo van usta radi održavanja oralne higijene), kombinovani radovi (sam naziv kaže da se radi o kombinaciji fiksnih i mobilnih dijelova protetike u sklopu jednog rada)“, istakla je dr Danijela Cota Pucar, spec. stom. protetike, iz JZU „Zavod za stomatologiju iz Banjaluke.

Koji su razlozi za ugradnju zubnog mosta ili krunice?
„Indikacije za ugradnju dentalnih mostova ili krunica su nadoknade izgubljenih zuba ili estetsko korektivnu terapiju postojecih zuba“.

Kakav je uticaj fiksne nadoknade na opšte zdravlje pacijenata?
„Nesumnjivo je veliki uticaj izrade svih vrsta protetskih nadoknada pa tako i fiksnih na opšte zdravlje pacijenta. Gubitkom zuba, dio njih ili svi zubi povlače za sobom čitav niz komplikacija koje se mogu dogoditi ukoliko ne nadoknadimo njihov gubitak (bolovi u viličnom zglobu, propadanje zubne kosti, nepravilan zagriz, problemi u govoru…).”

Foto: Facebook/JZU Zavod za stomatologiju

Kada se preporučuje mobilna zubna nadoknada?
„Mobilne zubne nadoknade preporučujemo u onim slučajevima, kada zbog niza razloga nije moguće izraditi fiksni protetski rad. Najčesće se radi o velikim gubicima potpornog koštanog tkiva kada nije moguće sprovesti ni implant protetsku terapiju“.

Šta je bitno da pacijenti znaju prije nego sto se odluče na protetsku terapiju?
“Neophodno je pacijenta upoznati sa vrstom rada koji se predlaže, dužinom trajanja izrade, cijenom rada i osobenostima održavanja oralne higijene nakon završetka terapije“.
Da li je potrebna priprema?
„Pretprotetska priprema je imperativ za izradu kvalitetnog, funkcionalnog i visoko estetskog rada“.

Iako je individualno, koliko je najčešće vremena potrebno da se naviknu?
„Iako je veoma individualan ovaj period, uz dobru saradnju pacijenta i terapeuta adaptacija na protetski rad se kreće unutar 15-ak dana“.
Šta podrazumijeva pravilna higijena fiksnih i mobilnih proteza?
„Već od početka terapije pacijent se uz pomoć terapeuta obučava o održavanju i značaju higijene usne duplje I protetskog rada koji će nositi. Redovne posjete ljekaru i savjesnost pacijenta u održavanju oralne higijene donose odlične rezultate“, zaključila je dr Danijela Cota Pucar.

Izvor: JZU Zavod za stomatologiju

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -