NaslovnaSavjetiGrickanje noktiju, navika od koje se teško odvikava

Grickanje noktiju, navika od koje se teško odvikava

- Advertisement -

Osoba koja grcka nokte je blago anksiozna. Često se javlja bol u vilicama i okolnim mišićima. Ponekad gricka vrh hemijske olovke, gricka nokte do živaca, iako ga boli. Voli da gricka suncokret i sjemenke, nervozno klacka nogom.

Ima skraćene ivice prednjih zuba, otkida ljepljivu traku zubima, ima najbolje zanoktice na svijetu, krije prste od drugih, teško se odvikava od ove “navike”.

Foto: mogujatosama.rs

Preporuka stomatologa:
Koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima (soft). Usvojite pravilnu tehniku pranja zuba. Pravilnom tehniko9m ne oštećujemo dodatno zube, koji su već izgubili dio zubne suspstance grickanjem. Pasta za zube sa finijim abrazivom (sitnozrnasta struktura) sa fluoridima.

U stomatološkoj ordinaciji:
Potrebno je zaobliti oštre ivice zuba koji učestvuju u grickanju. Oštre ivice zuba mnogo lakše pucaju I mogu dovesti do preloma cijelog zuba, a ne samo ivice. Oštre ivice povrješuju usne i jezik.

Foto: menshealth.rs

Stalnom traumom može nastati ozbiljna komplikacija. Nadoknaditi izgubljenu zubnu supstancu plombom (ako je to moguće) i objasniti pacijentu da su ove plombe, takođe, tanke.

Plombe ne služe za odgrizanje I grickanje. Jako brzo može doći do njihovog pucanja.

Savjet stomatologa:
Ako ne možeš da se odvikneš od ove navike, koristi zadnje/bočne zube. Prilikom dugogodišnjeg grickanja, dolazi do uništavanja zubnih ivica prednjih zuba.

Izvor: Instagram/dr_zubica

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -