fbpx
NaslovnaObavještenjaGrane stomatologije – koje su i čime se bave?

Grane stomatologije – koje su i čime se bave?

- Advertisement -

Naziv stomatologija u korijenu sadrži grčku riječ stoma što u prijevodu znači usta. Ona je nauka o ustima, s time da joj veći dio fokusa usmjeren na zube, jer s njima imamo najviše problema.

Kako se kroz istoriju povećavalo znanje o strukturama u ustima, zubima, njihovim odnosima, tako su se razvijale posebne grane stomatologije. U ovom blogu ćemo ih nabrojati i pojasniti koja se čime bavi.

Dentalna antropologija i morfologija
Dentalna antropologija i morfologija bave se anatomijom i funkcijom usne šupljine te razvojem zubi. One istražuju genetski uticaj na razvoj zuba te stečene i nasljedne promjene na zubnim tkivima i zubima.

Restaurativna stomatologija
Restaurativna stomatologija jedna je od osnovnih disciplina klasične dentalne medicine, a bavi se liječenjem karijesa. Saniramo ga ispunima ili plombama i keramičkim “ispunima”. Nekada su se koristili amalgamski (sivi metalni) ispuni, ali posljednjih godina prevladavaju bijeli kompozitni ispuni. Oni su zdraviji i lijepo izgledaju.

Endodoncija
Endodoncija je stomatološka disciplina koja se brine o zdravlju zubne pulpe i nastoji je što duže održati živom i aktivnom. Pulpa je izrazito bitna tokom rasta zuba, jer zub kroz nju dobija sve potrebno za razvoj.

Foto: freepik.com

Gnatologija
Gnatologija proučava odnos između donje i gornje vilice, kontakata između gornjih i donjih zuba (zagriz), viličnih zglobova, mišića koji pokreću vilicui živaca koji sve to kontrolišu. Gnatologija će vam zatrebati ako patite od bruksizma i škrgutanja zubima.

Dječja stomatologija
Dječja stomatologija kako joj sam naziv kaže, bavi se liječenjem i preveniranjem bolesti zuba kod najmlađih sve do adolescentske dobi. Vrlo je važno da roditelji od najmanjih nogu nauče dijete da se briga oko zuba mora voditi te da redovno održava oralnu higijenu. Prva posjeta stomatologu trebala bi biti između 2. i 3. godine života kada izađu svi mliječni zubi.

Oralna higijena i preventivna stomatologija
Oralna higijena i preventivna stomatologija obuhvataju čišćenje zubnog kamenca s poliranjem zuba, pjeskarenje zuba i fluoridaciju i impregnaciju zuba posebnim pastama koje doprinose boljem održavanju oralne higijene.

Foto: freepik.com

Ortodoncija
Ortodoncija se bavi korigovanjem urođenih dentalnih i skeletnih anomalija kako bi se uspostavio pravilan zagriz. Ortodontskom terapijom ne rješavaju se samo estetski već i funkcionalni i zdravstveni problemi poput povećanog trošenja zuba ili bolova u mišićima i zglobovima.

Parodontologija
Parodontologija se bavi liječenjem bolesti zubnog mesa, vilične kosti i pripadajućih ligamenata. Najčešći uzrok parodontopatija je zubni plak. Djelovanjem bakterija iz zubnog plaka i kamenca dolazi do upale zubnog mesa, gingive, kojeg nazivamo gingivitis. Ako se gingivitis ne liječi, bakterije će nastaviti da napreduju u dublje dijelove potpornog dijela zuba i izazvati parodontitis.

Oralna hirurgija i implantologija
Oralna hirurgija je specijalistička grana u polju stomatologije koja se bavi dijagnostikom, konzervativnim i hirurškim liječenjem bolesti zuba, vilice, usne šupljine i bliskih okolnih područja, te plastično rekonstruktivnim zahvatima. Oralna implantologija je stomatološka disciplina bazirana na oralnoj hirurgiji i stomatološkoj protetici.

Foto: 123RF.com
Foto: 123RF.com

Stomatološka protetika
Stomatološka protetika bavi se nadomještanjem izgubljenih zuba i mekih dijelova usne šupljine. Nadomještanje izgubljenih zuba moguće je pomoću fiksnih i mobilnih proteza. Protetski radovi izrađuju se posebnim tehnikama u dentalnim laboratorijima na temelju otisaka koji se uzimaju u ordinacijama i dostavljaju u laboratorije.

Oralna medicina
Stomatološka disciplina koja se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti sluznice usta, žlijezda slinovnica i oralnim bolnim sindromima. Područje oralne medicine posvećeno je bolestima koje se primarno javljaju u ustima, kao infekcije, povrede, bolesti povezane s imunološkim poremećajima, manifestacijama bolesti usta kao posljedicom sistemskih bolesti i sistemske terapije.

Izvor: Smile Studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -