NaslovnaObavještenjaGornja totalna proteza bez nepca, kako je to moguće?

Gornja totalna proteza bez nepca, kako je to moguće?

- Advertisement -

Izgubili ste sve zube u gornjoj vilici, a pomisao na protezu sa standardno izraženim nepcem (nepčnim dijelom proteze) vam stvara strah, paniku i osjećaj nelagodnosti, te ne znate da li ćete moći da se naviknete na takvu protezu, te vam i to, nadalje razvija strahove?

Ne brinite, ovakvom vrstom nadoknade zaista se uspejšno rješava veliki broj slučajeva totalne bezubosti. Ipak, često srećemo pacijente koji i pored uloženog vremena i truda kako ljekara, pacijenta i zubnog tehničara i adekvatno urađene totalne proteze ne uspijevaju da se naviknu na nošenje ovakvog rada.

Uzrok tome je velika ploča koja prekriva tvrdo i dio mekog nepca, a služi za stvaranje negativnog pritiska između proteze i sluzokože nepca, što doprinosi retenciji i stabilizaciji proteze, ali smanjuje ukupni osjećaj ukusa, a i mijenja taktilni osjećaj u ustima.

Ponavljamo da većina pacijenta uspijeva da se navikne na ovakvo rješenje. Međutim, ako tragate za rješenjem „Gornja totalna proteza bez nepca, u današnjoj stomatološkoj praksi je to moguće i dostupno.

Rješenje za gornju totalnu protezu bez nepca je ugradnja četiri implantata, zatim postavljanje veznih elemenata (lokatori ili kugle) u njih, te izrada gornje totalne wizil proteze sa redukovanim nepcem koja se vezuje na implantate.

Implantati preuzimaju ulogu velike nepčane ploče u stabilizaciji i retenciji proteze, ali to čine na neuporedivo efikasniji i sigurniji način, tako da se nikada ne može desiti ispadanje, pomjeranje i žuljanje proteze.

Nepce odnosno dio proteze koji naliježe na tvrdo nepce je značajno redukovano, tako da više ne predstavlja smetnju u svakodnevnom funkcionisanju, odnosno nema više mogućnosti za nastanak gadljivosti, iritacija i osjećaja mučnine.

Ovo je samo jedna od mogućnosti u rješavanju totalne bezubosti gornje vilice koja apsolutno podiže stepen komfora, žvakanja i kvalitet života.

Izvor: ordinacija DUDental/Dušan Ćirković

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -