NaslovnaIntervjuGordana Simić: Moderno doba je donijelo mnogo toga novog u stomatologiju i...

Gordana Simić: Moderno doba je donijelo mnogo toga novog u stomatologiju i podiglo kvalitet rada na vrlo visok nivo

- Advertisement -

Pacijenti danas zahvaljujući internetu imaju sve više informacija o procedurama, međutim, s druge strane se javlja problem što su nerijetko nesvjesni težine svoje situacije kada je oralno zdravlje u pitanju.

Ordinacija „Simić Dent“ nalazi se u samom centru Banjaluke i uspješno posluje duže od 13 godina. Za portal DentBiH razgovarali smo sa Dr Gordanom Simić, vlasnicom Centra za estetsku stomatologiju „Simić Dent“. O ordinaciji, o trendovima u stomatologiji, te osobinama koje treba da ima stomatolog donosimo u nastavku.

Možete li nas upoznati sa Centrom za estetsku stomatologiju „Simić Dent“?
“Kada je u pitanju ordinacija, ona je izgrađena po savremenim standardima i opremljena najkvalitetnijom stomatološkom opremom i materijalima. Nerijetko se pacijenti iz inostranstva, koji su imali priliku vidjeti i savremene klinike u svijetu, iznenade činjenicom da takva klinika postoji u BiH. Proces rada je usklađen sa digitalnim protokolima, pa je skraćeno i vrijeme trajanja procedura, a preciznost povećana na maksimalan nivo. Oralno zdravlje i funkcionalost radova su podrazumijevani za svakog ljekara zaposlenog u ordinaciji, a estetika je u posebnom fokusu zbog čega mom timu i meni pacijenti sve više poklanjaju svoje povjerenje sigurni da će konačan ishod prevazići njihova očekivanja”.

Je li lakše raditi danas nego kada ste započeli svoju karijeru, koje su prednosti, a koje mane brzog napretka?
“Zavisno od toga na koji način posmatramo stomatologiju, može se reći da je ujedno i teže, ali i lakše. Prednosti je mnogo, pogotovo za ljude koji se lako prilagođavaju modernim tehnologijama. Radovi se završavaju brže, materijali su kvalitetniji, estetika radova je podignuta na viši nivo. Od mana je možda jedna upečatljiva – tempo života koji se nameće, a u koji se nije jednostavno uklopiti jer usvajanje novih protokola zahtijeva konstantne edukacije, najčešće van zemlje.

Ipak, ono što je moj lični fokus i fokus kolega iz ordinacije je suština, a ona je ista. To je težnja stomatologa da svakog dana bude bolji nego prethodnog, da iz svakog slučaja nauči nešto novo, da bude prilagodljiv i istrajan u namjeri da ispunjenje svakog plana terapije bude situacija iz koje je izvučen maksimum, na obostrano zadovoljstvo, i pacijenta i stomatologa. Pacijenti danas zahvaljujući internetu imaju sve više informacija o procedurama, međutim, s druge strane se javlja problem što su nerijetko nesvjesni težine svoje situacije kada je oralno zdravlje u pitanju, pa samim tim i očekivanja budu nerealna. Ali i to je nešto što se kroz otvoren odnos s pacijentom uspješno prevazilazi”.

Koja je najvažnija osobina koju stomatolog treba imati da bi uspio u ovom poslu?
“Mnogo je osobina koje sinergijom daju izvrsnog stručnjaka u stomatologiji. Pored disciplinovanosti i spremnosti da se odričemo mnogo toga u korist usavršavanja i širenja vidika kada je u pitanju struka, izdvajam i spremnost da slušamo, budemo iskreni, saosjećajni, strpljivi, da povezujemo, vizioniramo, budemo kreativni i fleksibilni, da imamo smisla za estetiku, osjećaj za detalje, da budemo odlučni i odvažni i naravno – dobro organizovani”.

Koji su najnoviji trendovi u stomatologiji i šta su Vaši prioriteti u narednom periodu?
“Nekoliko godina unazad ono na čemu smo moj tim i ja radili je usvajanje digitalnih protokola i oni su već donijeli željene efekte, a koji se tiču kvaliteta i brzine rada. U narednom periodu fokus su dvije oblasti, estetika u protetici koja napreduje zahvaljujući pojavi novih materijala sa kojima već radimo i implantologija, zapravo, nove metode rada u implantologiji koje će pomoći da se rješavaju problemi s oralnim zdravljem i kod pacijenata kod kojih to do sada bilo gotovo pa nemoguće.

U skladu s tim već smo načinili i prve korake, pa već u maju ove godine, kao predstavnici kompanije Straumann u BiH, putujemo u Brazil na implantološku edukaciju koja će, vjerujem, donijeti nova i odmah primjenjiva znanja”.

Koju bi ste poruku odnosno savjet uputili pacijentima, a ujedno i našim čitateljima?
“Moderno doba je donijelo mnogo toga novog u stomatologiju i podiglo kvalitet rada na vrlo visok nivo. Posebna pažnja je usmjerena na prevenciju i sve je više pacijenata sa pozitivnim navikama kada je u pitanju oralna higijena i posvećenost oralnom zdravlju. Upravo je to i najvažnija poruka pacijentima, redovne kontrole stomatologa su imperativ za zdrav i blistav osmijeh, a taj osmijeh je nešto najvrijednije što možemo pokloniti svojim najbližima”.

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -