NaslovnaSavjetiGnojna upala zuba

Gnojna upala zuba

- Advertisement -

Iako je skupljanje gnoja u apscesu ograničeno i oštro odvojeno od zdravog tkiva, ono zbog brzog rasta i širenja može putovati kroz anatomske prostore i uzrokovati po život opasne komplikacije. Najčešće se radi o apscesima donje vilice iz kojih se gnojni sadržaj može kroz vrat proširiti u prostor u grudnom košu između plućnih krila u kojem je smješteno srce. Prodorom gnoja u medijastinum dolazi do intenzivne upalne reakcije koja može opasno ugroziti susjedne organe (srce i pluća), ali i udaljene organe kao i cijeli organizam. Upala u medijastinumu naziva se medijastinitis i izrazito je teško stanje koje zahtjeva hitnu hospitalizaciju, liječenje visokim dozama antibiotika i hirurški zahvat kojim će se gnojni sadržaj odstraniti iz grudnog koša. Ako se ne počne liječiti na vrijeme, medijastinitis može imati i smrtni ishod. Gnojna upala iz apscesa može se širiti i u prostor lobanje u kojem je smješten mozak.

 To se najčešće događa kod velikih i neliječenih apscesa gornje vilice, a prilično je teško stanje i ugrožava život. Širenjem upale u prostor mozga, može da dođe do upale moždanih ovojnica (meningitis) ili razvoja apscesa unutar moždanog tkiva. Oba stanja su teška i potrebno je hitno bolničko liječenje… Ako se gnojna upala razvija sporije, tokom dužeg vremena, može se stvoriti kanalić kroz koji se gnoj prazni iz mjesta nastanka u usnu šupljinu. Takav kanalić naziva se fistula, a izgleda poput male crvene izbočine na sluznici, dimenzija nekoliko milimetara. Pritiskom na kost u blizini bolesnog zuba kroz fistulu izlazi gnoj, što nam pomaže da je razlikujemo od ostalih promjena na sluznici koje su sličnog izgleda. Fistule se najčešće nalaze unutar usne šupljine, ali mogu se razviti i na koži lica i vrata.

Tada izgledaju poput crvenog plika kroz koji, takođe, možemo istisnuti gnoj.  Kad postoji fistula, oteklina ne nastaje jer se stvoreni gnoj postepeno prazni kroz fistulu i ne nakuplja se u tkivima. Nema ni izražene boli, jer nema skupljanja gnoja koja bi uzrokovala povećani pritiksa i time „natjerala“ nervne završetke na bol. Eventualno se može dogoditi da se fistula začepi, pa se zbog nemogućnosti oticanja nakuplja gnoj, uzrokujući oticanje i bol. Odčepljivanjem fistule, gnoj se prazni i simptomi popuštaju. Iako je ovo stanje uglavnom bez simptoma, zbog prisutne odumrle pulpe i razvoja upale u periapikalnom području, potrebno se javiti stomatologu radi endodontskog liječenja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -