fbpx
NaslovnaSavjetiGnojna upala zuba - šta je, simptomi i način liječenja

Gnojna upala zuba – šta je, simptomi i način liječenja

- Advertisement -

Apsces zuba je šupljina ispunjena gnojem u tkivu oko vrha korijena koji se usađen u vilicu. Ova upala zuba uglavnom je uzrokovana bakterijskom infekcijom u unutrašnjem dijelu zuba. Bolest se obično javlja kao posljedice neliječene zubne šupljine ili pukotine u zubu, koja omogućava bakteriji put u unutarašnost zuba.

Uslovi koji omogućavaju bakterijama da napadnu zub uključuju: teške kvarove, naprsline ili pukotine na zubu koje omogućavaju bakterijama da napadnu pulpu zuba, hrana i druga strana tijela koja se zaglave između zuba i desni i koji dovode do bakterijskih infekcija i uzrokuju apsces.

Upala na vrhu korijena može biti i vrlo bolna, jer se nakupljanjem gnoja stvara pritisak na okolna tkiva. Bol će trajati sve dok gnoj ne nađe svoj put van – kroz kost vilice ili u usnu šupljinu ili čak van usne šupljine (lice). Ako se ignoriše, onda su komplikacije neizbježne.

Komplikacije mogu biti: gubitak zuba (najčešće izvađen od strane stomatologa zbog apscesa), širenje infekcije na kosti vilice, širenje infekcije na meka tkiva, sinuzitis (infekcija ili upala sinusa, šupljina iza nosa i očiju), pa čak i do komplikacija opasnih po život.

Znakovi i simptomi apscesa zuba uključuju: bolnu i upornu zubobolju, osjetljivost na toplu i hladnu temperaturu, osjetljivost na žvakanje i griženje, groznicu, otekline u licu i obrazu, natečeni limfni čvorovi ispod vilice i u vratu, iznenadni neugodni zadaha. Groznica i oteklina može značiti da se infekcija proširila dublje u vilicu i okolna tkiva ili čak na druga područja vašeg tijela.

Liječenje zubnog apscesa je proces iz više koraka. To uključuje isušivanje čira i oslobođenje područja infekcije. Zub može biti spašen liječenjem korijenskih kanala, ali u nekim slučajevima biće potrebno izvaditi zub, posebno kada je upala zuba uznapredovala i postoji opasnost širenja infekcije na okolno tkivo.

Vjerovatno će biti potrebno nekoliko posjeta stomatologu da bi se sve saniralo u potpunosti. Da bi se uklonila infekcija, zub će možda biti potrebno drenirati. Operacijom se, takođe, mogu ukloniti sva oboljela tkiva korijena. Zatim se krunica može postaviti preko zuba. Uklanjanje zuba je potrebno kod karijesa ili zubne infekcije.

Prije razvoja mnogih modernih stomatoloških zahvata, ekstrakcija zuba je bio jedini način lječenja zubnog apscesa. Bez obzira na vrstu apscesa, vaš stomatolog će vjerovatno propisati antibiotike za liječenje infekcije, prije nego što preduzme bilo kakav zahvat.

Najbolji način da se spriječi bakterijska infekcija je da redovno posjećujete svog stomatologa i da se dobro brinete za svoje zube i desni. To znači da biste trebali da perete zube svako jutro i veče, kao i poslije jela.

Ako niste u mogućnosti da operete zube poslije jela, žvaćite žvakaću gumu bez šećera, upotrebljavajte konac za zube svaki dan, unosite hranu koja uključuje cijele žitarice, povrće i voće, hranu koja ima nizak sadržaj masti i natrijuma i ograničite unos slatke hrane i pića. Dobra ishrana pomaže u održavanju zdravlja desni i sprječavanju karijesa. Ograničite količinu šećera kako biste smanjili mogućnost pojave karijesa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -