fbpx
NaslovnaObavještenjaGlobalno oralno zdravlje u fokusu zasijedanja Ujedinjenih nacija

Globalno oralno zdravlje u fokusu zasijedanja Ujedinjenih nacija

- Advertisement -

U Njujorku je 23. septembra održan sastanak visokih predstavnika Ujedinjenih nacija posvećen pregledu stanja univerzalnog zdravlja u svijetu. Na sastanku su teme bile različiti aspekti zdravlja, a između ostalog se diskutovalo o značaju oralnog zdravlja. Svjetska stomatološka federacija FDI (World Dental Federation) je objavila saopštenje u kojem izražava zadovoljstvo zbog “dugoročne posvećenosti UN u jačanju pristupa oralnom zdravlju”. Sastanak UN pod nazivom „Osvrt na univerzalno zdravlje: Zajedno na putu ka zdravijem svijetu“ je posljednja prilika za posvećivanje ovoj temi prije 2023.godine, kao i za dobijanje političke finansijske podrške za naredni period od četiri godine tj. do 2030.

dr Gerhard Seberger

U izjavi povodom ovog sastanka predsednik FDI dr Gerhard Seberger (Dr. Gerhard Seeberger) je rekao: “Oralno zdravlje je jedna od najčešće zanemarivanih područja globalnog zdravlja, tako da je velika stvar da su svjetski lideri konačno posvetili pažnju i zubima u političkoj deklaraciji Ujedinjenih nacija. Od vitalnog je značaja da se sad ova deklaracija pretvori u konkretnu, primjenjivu akciju na nacionalnim nivoima“.
U komentaru o inkluziji oralnog zdravlja u deklaraciju UN dr Benoa Varen (Dr. Benoit Varenne), zadužen za oralno zdravlje u Odjeljenju za prevenciju Svjetske zdravstvene organizacije, izjavio je da je ovo jedinstvena prilika za unapređenje oralnog zdravlja u svijetu i izrazio nadu da će se u mnogim zemljama odobriti veća budžetska sredstva u tom cilju.

dr Benoa Varen

“Integracija osnovnih metoda za ostvarenje oralnog zdravlja u deklaraciju UN pomoći će poboljšanju rezultata u poboljšanju oralnog zdravlja i smanjiće fundamentalne razlike u mogućnosti pristupa ljudima ovim metodama,” naglasio je dr Varen.
Pored oralnog zdravlja, na ovom sastanku su teme bile i razni drugi aspekti globalnog zdravlja. Prema izjavi Svjetske zdravstvene organizacije sastanak u UN je kao fokus imao generalno pristup ljudi zdravstvenim uslugama i obuku zdravstvenih radnika, kao i finansijske rizike i zaštitu od njih u cilju pružanja sigurnog, efektivnog i pristupačnijeg liječenja i vakcina za sve. (Dental Tribune Srbija)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -