NaslovnaObavještenjaGljivice u ustima i grlu: Uzroci, simptomi i liječenje

Gljivice u ustima i grlu: Uzroci, simptomi i liječenje

- Advertisement -

Gljivice u ustima i grlu najčešće nastaju kod dojenčadi i malih beba, ali mogu da se razviju kod svakog. Oralna gljivična infekcija je blag problem koji rijetko vodi do ozbiljnijih problema

Šta uzrokuje gljivice u ustima i grlu?
Ovu infekciju uzrokuju gljivice Candida albicans, koje su najčešći uzrok gljivica na svim lokacijama na tijelu. Ova gljivice se i inače nalaze u vašim ustima i ne uzrokuju probleme jer ih vaš imunitet reguliše. Međutim, ako vam je imunitet narušen, moguće da će se Candida albicans krenuti pretjerano širiti, zbog čega dolazi do gljivične infekcije u ustima i grlu.

Foto: kandida.rs

Zbog toga bi se moglo zaključiti da gljivice u ustima i grlu uzrokuje sve što narušava imunitet. Ove gljivice nerijetko nastaju kod ljudi koji prolaze tretmane hemoterapije ili zračenja. Od bolesti, gljivičnu infekciju u ustima i grlu mogu uzrokovati leukemija, HIV i dijabetes. Ovaj tip gljivične infekcije se može prenijeti s osobe na osobu, stoga ako imate gljivice u ustima i grlu, suzdržite se od ljubljenja u usta.

Koji su simptomi gljivične infekcije usta?
U početnoj fazi infekcije, teško ćete je prepoznati zato što ne mora nužno imati simptome. Međutim, kako se infekcija razvija, mogli biste primijetiti neke od ovih simptoma:
*bijele ili žute naslage na unutrašnjoj strani obraza, jeziku, desni ili usnici
*lagano krvarenje ako se naslage sastružu
*pečenje usta

Foto: kandida.rs

*suvoća u ustima
*suva, popucala koža na rubovima usta
*otežano gutanje
*neugodan okus u ustima
*gubitak okusa

Liječenje gljivica u ustima i grlu
Kako biste se riješili gljivične infekcije usta, trebali bi da posjetiti svog doktora, ali samo kako bi dijagnosticirao problem. Nakon dijagnoze, dobićete lijekove koji će ukloniti gljivice. Nakon nekoliko nedelja terapije, gljivična infekcija bi trebala da prođe. U nekim slučajevima bi se mogla vratiti, ali male su šanse za to ako održavate snažan imunitet.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -