NaslovnaObavještenjaGingivitis ili upala zubnog mesa: Uzrok, simptomi i kako liječiti ovaj problem?

Gingivitis ili upala zubnog mesa: Uzrok, simptomi i kako liječiti ovaj problem?

- Advertisement -

Gingivitis je upala desni, odnosno gingive – zubnog mesa i najčešće je uzrokovana lošom oralnom higijenom, zbog čega se pojačano stvaraju bakterije.

Gingivitis je jedan od najčešćih bolesti usne šupljine koji dovodi do ispadanja zuba, zbog čega ga treba shvatiti ozbiljno i pravovremeno ga liječiti.

Šta sve uzrokuje gingivitis?
Kao što smo već pomenuli, loša oralna higijena, odnosno neredovno pranje zuba, nekorišćenje zubnog konca i izbjegavanje odlaska zubaru, najčešći su uzroci gingivitisa.

Kada ne peremo zube, između zubnog mesa i zuba nakuplja se plak – sloj sline, minerala i ostataka hrane, koji proširuje normalni razmak između zuba i tako stvara gingivalne džepove. U njima se nalaze bakterije koje potom uzrokuju gingivitis i karijes.

Iako se gingivitis obično pojavljuje kodu odraslih, može se pojaviti i kod djece u pubertetu, tokom menstruacije, trudnoće i u menopauzi, a tada su uzrok najčešće hormoni i hormonske promjene.

Osim toga, upalu zubnog mesa nekada mogu izazvati i neki oralni kontraceptivi. Gingivitis, takođe, može biti rani znak nekih drugih bolesti poput dijabetesa, AIDS-a, leukopenije i Hronove bolesti, kao i izlaganje teškim metalima i nedostatak vitamina C i niacina.

Simptomi gingivitisa
Mnogi ljudi nisu svjesni da imaju upalnu bolest zubnog mesa jer se simptomi ne moraju javiti. Međutim, kada su tu, onda su itekako vidljive. Zdrave desni su čvrste, čiste, jasnih obrisa i usko priljubljene uz zube i ružičaste boje, a kod upaljenih javljaju se ovi simptomi:
*crvenilo
*osjetljivost na dodir
*otečenost
*krvarenje desni kod pranja zuba

*odvajanje zubnog mesa od zuba
*zadebljanje zubnog mesa
*ispadanje zuba
*bol pri žvakanju
*neugodan zadah

Vrste gingivitisa
Postoje tri vrste gingivitisa – jednostavni, perikoronitis i deskvamacijski gingivitis. Kod jednostavnog gingivitisa prostor između zubnog mesa i zuba se proširuje, nastaje zadebljanje, crvenilo i otečenost. Ono postaje osjetljivo i lako krvari. Međutim, ova vrsta gingivitisa nije bolna i može se imati godinama.

Međutim, ako se ne liječi, može se razviti u periodontitis. Perikoronitis nastaje akutnom upalom zubnog mesa iznad zuba koji tek izbija. Obično nastaje kod izbijanja umnjaka i može dovesti do apscesa i infekcije.

Deskvamacijski gingivitis je uznapredovali jednostavni gingivitis, koji je bolan jer zubnom mesu nedostaje vanjski sloj stanica koje ga štite od čestica hrane. Gingiva je kod ovog oblika bolesti tamnocrvena, vrlo bolna i lako krvari. Najčešće se pojavljuje u menopauzi.

Liječenje gingivitisa
Ako se ne liječi, gingivitis može postati ozbiljnija infekcija poznata kao periodontitis – proširenje gingivitisa na potporna tkiva zuba. Liječenje gingivitisa je zapravo jednostavno, jer se sve svodi na pravilnu oralnu higijenu:
*koristite meke četkice
*ne trljajte četkicom zubno meso
*koristite zubni konac ili interdentalnu četkicu
*ispirite usnu šupljinu antibakterijskom vodicom
*redovno odlazite na čišćenje kamenca

Kako biste dodatno spriječili i zaliječili gingivitis, izbjegavajte pušenje i vodite računa o vašem dijabetesu ako ga imate. Perikoronitis se liječi odstranjenjem otpada ispod režnja gingive, ispiranjem fiziološkom otopinom, 1,5%–tnim vodonik peroksidom ili 0,12%–tnim hlorheksidinom.

U krajnjim slučajevima može se odstraniti višak zubnog mesa ili zub. Ako je gingivitis posljedica neke druge bolesti, prvenstveno se liječi ta osnovna bolest. Kod deskvamacijskog gingivitisa tokom menopauze može pomoći primjena estrogena i gestagena, ali ona se ne preporučuje zbog nuspojava.

Izvor: N1

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -