Gangrena zuba: Uzroci i liječenje

  Nepravilna higijena zuba i drugi faktori mogu dovesti do gangrene zuba, sporonapredujućeg ali vrlo neprijatnog oboljenja koje može kreirati nove probleme. Gangrena zuba je bolest korijena zuba i predstavlja odumiranje vezivno-tkivne supstance, pulpe. Do propadanja, tj. odumiranja pulpe dolazi usled bakterijske infekcije i nedovoljne cirkulacije.

  Razvoj gangrene zuba je najčešće dug proces i zato su od ključnog značaja redovne stomatološke kontrole. Samo redovnim pregledima moguće je utvrditi nastanak gangrene zuba i početi sa liječenjem na vrijeme.

  Zbog čega nastaje gangrena zuba

  Smatra se da je jedan od glavnih uzročnika nastanka gangrene zuba nepravilno održavanje oralne higijene, tačnije karijes. Naime, karijes najčešće nastaje na griznoj površini zuba, i dovodi do propadanja gleđi. Sa propadanjem gleđi omogućava se nesmetan prodor bakterija i ostataka hrane unutar zuba, razara se vremenom dentin, a kasnije dolazi i do propadanja pulpe. I zato ukoliko se ovaj proces ne zaustavi na vrijeme, može dovesti do odumiranja pulpe, odnosno može nastati gangrena zuba.

  Gangrena zuba može nastati i kao posledica mehaničkog oštećenja, odnosno povrede usled koje je došlo do prekida mikrocirkulacije. Na ovaj način može nastati gangrena potpuno zdravog zuba.

  Gangrena zuba – Simptomi

  Prve faze razvoja gangrene zuba najčešće prolaze bez prepoznatljivih simptoma. Međutim, sa razvojem ovog oboljenja javljaju se znaci kao što su neprijatan zadah, promjena boje zuba, oštar bol prilikom žvakanja, upaljene i otečene desni, itd.Zato, ukoliko uočite neki od ovih simptoma, obavezno se obratite svom stomatologu. Jer, ukoliko se ne liječi na vrijeme, infekcija se može prošititi na vrh korijena zuba i dovesti do nastanka cisti, granuloma, ili apscesa. Ali, ukoliko se otkrije i liječi na vrijeme, gangrena zuba se može izliječiti bez pretjeranih komplikacija.

  Gangrena zuba – Liječenje

  Gangrena zuba se najčešće sporo razvija, ali isto tako najčešće zahtijeva liječenje koje traje duže vremena. Važno je da slušate savjete stomatologa i nikako nemojte uzimati antibiotike na svoju ruku! Što se tiče procedure samog liječenja, ona se prije svega zasniva na uspješnom liječenju kanala korijena zuba. Odnosno, gangrena zuba se može pobijediti jedino ukoliko se zaliječi infekcija koja je dovela do nastanka gangrene i ukoliko se spriječi ponovna infekcija. U slučaju da nije moguće uspješno liječenje kanala korijena zuba, jedina opcija je vađenjenje zuba.

  Prepustite liječenje gangrene zuba stručnjacima

  Kao što smo naveli, liječenje gangrene zuba je dugotrajan proces. I da se ne bi desilo da se gangrena posle određenog vremena vrati, važno je da u proces liječenja budu uključeni stručnjaci!

  Primjenjuju se sada najsavremenije metode liječenja gangrene korijena koje se pored mehaničko-medikamentozne terapije zasnivaju i na upotrebi lasera. Za razliku od klasičnog pristupa, upotreba lasera donosi brojne benefite za pacijenta: Laserski zraci lakše prodiru u kanale i kanaliće unutar zuba, pa se na ovaj način omogućava čišćenje i teže dostupnih kanalića, Laserski zraci imaju antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo, što onemogućava nastanak ponovne infekcije Ova bezbolna metoda smanjuje šanse za vraćanje gangrene zuba na minimum i zato se u svijetu najčešće koristi za liječenje bolesti zuba.

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.