Gangrena zuba: Izlečiva bolest koja dovodi do ozbiljnih problema

  Gangrena zuba predstavlja smrt i infekciju zubne pulpe, tkiva unutar zuba u kojem su smješteni krvni sudovi i nervi. Kada je nekroza (smrt nerva) posledica ishemije, odnosno nedovoljne prokrvljenosti, sa nadograđenom bakterijskom infekcijom, ona se definiše kao gangrena pulpe.

  Gangrena nastaje kao posledica mnogo faktora, a jedan od njih je svakako i kasni tretman kanala korijena . To se dešava kao rezultat odumiranja bolnog nerva (nekroza), a bakterije iz pljuvačke pacijenta napadaju komoru pulpe koja tada postaje zaražena infekcijom.

  Pacijent, takođe, može osjetiti loš zadah i bol, često intenzivni, prilikom žvakanja na tom zubu. Takođe se može osjetiti kontinuirano lučenje sekreta koje dolazi iz zuba.

  Liječenje zubne gangrene uvijek je i tretman korijenskog kanala. Stomatolog u tom slučaju pravi kavitet u zubu, čisti zaraženi dentin, a potom nalazi sve korijenske kanale i čisti ih. Nakon toga očišćeni kanali se ispiraju antibiotskom, ili antiseptičkom tečnošću. Cjelokupni tretman može trajati više od tri ili četiri sesije, u zavisnosti od toga koliko će vremena biti poterbno da se zub u potpunosti zaliječi.

  Kada je korijenski kanal suv, očišćen i bez ikakvih znakova sekrecije, vrši se punjenje korijenskog kanala.

  Ako na vrijeme ne pozovete stomatologa kako bi izliječili gangrenu, infekcija lako može doći do vrha korijena kanala i zaraziti periodoncijum, što dovodi do stvaranja granuloma, cista ili apscesa, koje je teže tretirati.

  Gangrena je vrlo složeno stanje i ne može se brzo i jednostavno izlečiti. Zbog toga je potrebno strpljenje pacijenta i maksimalna predanost ljekara.

  Izvor: abceurodent.ro

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.