NaslovnaObavještenjaFondacija za oralno zdravlje zadovoljna novom zelenom knjigom

Fondacija za oralno zdravlje zadovoljna novom zelenom knjigom

- Advertisement -

Fondacija za oralno zdravlje pozdravlja objavljivanje zelene knjige „Unapređenje našeg zdravlja – prevencija u 2020.“. U dokumentu koji su objavili kabinet i ministarstvo za zdravstvo i socijalnu zaštitu, stavljeno je obavezno da će se u vrtićima i školama širom Engleske uvesti više šema pranja zuba. Cilj je pripremiti prijedloge za nadzirano četkanje zuba koji do 2022. godine mogu dostići 30% najugroženijih od tri do pet godina. Zauzeto je i stajalište o fluoridiranju vode. Izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje doktor Najdžel Karter izrazio je zadovoljstvo što je prethodna vlada Velike Britanije postavila naredne korake koje njen nasljednik treba da sprovede kako bi se riješio problem nejednakosti oralnog zdravlja u cijeloj zemlji.

– Objavljivanje najnovije zelene knjige je veliki korak u pravom smjeru. Obaveze preuzete u dokumentu definitivno će olakšati ljudima zdraviji izbor i efikasnije će paziti na zdravlje usta, zuba i desni. U Fondaciji za oralno zdravlje verujemo da je pomaganje djeci da shvate važnost brige o svom oralnom zdravlju od najranijeg doba izuzetno važno. Sa ovom zelenom knjigom u kojoj je prioritet cjelokupno zbrinjavanje ljudi sa problemima sa zubima širom zemlje, jasno je da je vlada spremna da se posveti poboljšanju života mladih u zemlji – istakao je Karter.

Najdžel Karter

Gubitak zuba je najčešća hronična bolest djece i adolescenata. Ranije ove godine, bolničke operacije uklanjanja zuba mlađih od 18 godina povećale su se na gotovo 43.000. Najnovija statistika pokazuje da jednom od četvrto (23%) djece propadnu zubi do trenutka kada krene u školu.
– Vidimo fluoridiranje vode kao ključni dio u borbi protiv propadanja zuba. To bi bila sigurna, efikasna procedura koju bismo željeli da vidimo u cijeloj zemlji – objasnio je Karter.
Fluor može uveliko pomoći zdravlju zuba jačanjem zubne cakline, čineći je otpornijom na propadanje zuba. Takođe, smanjuje količinu kiseline koju bakterije proizvode na zubima.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -