NaslovnaObavještenjaFond odbio zahtjev za besplatne fiksne proteze

Fond odbio zahtjev za besplatne fiksne proteze

- Advertisement -

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZO) odbio je zahtijev udruženja Roditelji da fiksne proteze budu besplatne za svu djecu, pa će ovi ortodonski aparati biti besplatni, kao i do sada, samo u određenim situacijama koje su definisane zakonom. Zbog lošeg materijalnog stanja roditelji neke djece, koja imaju određene nepravilnosti vilice, nijesu u mogućnosti da izdvoje novac za fiksne proteze zbog čega je udruženje Roditelji početkom juna predalo zahtijev Fondu kojim su tražili da budu besplatne odnosno na teret Fonda. U vezi sa ovim zahtjevom iz FZO-a su zatražili stručno mišljenje od redovne profesorice na Medicinskom fakultetu i rukovodioca studijskog programa za stomatologiju Jasminke Anđelić.

„Stav profesorice Anđelić je da su normativna rješenja, kao i Pravilnik o medicinsko-tehničkim pomagalima i Lista medicinskih pomagala na zadovoljavajući način riješili pitanje ortodoncije u Crnoj Gori“, kazao je direktor FZO Sead Čirgić za RTCG.
Udruženju Roditelji još nije stigao zvaničan stav Fonda. Čirgić dodaje da je stav profesorice Anđelić da se mimo onoga kako je definisano normativno ne treba stavljati fiksna proteza na Listu medicinsko-tehničkih pomagala.
„Trenutno je definisano i fiksni aparati jesu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja za posebne dijagnoze, odnosno za djecu koja imaju intelektualni invaliditet ispod 69, kod ograničenja otvaranja usta i to je ono što prema mišljenju profesorice Anđelić zadovoljava ortodonske potrebe kod tih pacijenata”, pojasnio je Čirgić.

On je kazao da je profesorica mišljenja da mobilni aparati rješavaju probleme i da u suštini treba voditi računa o preventivnim aktivnostima, redovno posjećivati stomatologa i na vrijeme uključiti mobilni aparat kako bi se te nepravilnosti kod rasta zuba i vilice rješavale na vrijeme.
„Njen stav je da fiksni aparati jesu u širokoj primjeni, ali da se prije svega oslanjaju na svojevrsnu estetiku, a manje je medicinska nužnost“, rekao je Čirgić.
On je kazao da su nakon mišljenja profesorice Anđelić vidjeli da su rješenja u Crnoj Gori ista ili slična kao kod zemalja u okruženju i da niko od njih, osim u posebnim situacijama, ne obezbjeđuje djeci fiksne proteze.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -