Folije za ispravljanje zuba – šta treba da znate o njima i kada se koriste

  Pravilan zubni niz i usklađen zagrižaj se danas, pored pravilne tehnike pranja zuba, smatraju preduslovom za savršen osmijeh i dug vijek zuba. Gubitak samo jednog zuba, može u potpunosti da naruši funkciju cijelog orofacijalnog sistema. Svaka zamjena je i dalje samo zamjena nikad original zato se svojski trudimo da očuvamo prirodno, a često da malo i popravimo.

  Alajneri, folije za ispravljanje zuba, su u modernoj stomatologiji prisutne već dvije decenije i imaju za cilj da ono što je promaklo savršenom prirodnom poretku poprave. Pored fiksnih proteza koje su do sada bile neprikosnovene u tom zadatku nevidljive folije dobijaju sve veći značaj, jer za kraće vrijeme, estetki mnogo prihvatljivije, značajno komfornije rješavaju isti problem, problem krivih, rotiranih, nagnutih, preklopljenih, zgusnutih, raštrkanih, nepravilno raspoređenih zuba.

  Ispravljanje zuba folijama je alternativa metalnim bravicama – plastični alajner (providna folija) napravljen da ispravi zube i pravilno ih rasporedi i prethodno dizajniranom položaju. Svaki set alajnera je precizno softverski dizajniran na osnovu otiska. Folije su dizajnirane da isprave lakše, srednje teške i teške ortodontske slučajeve. Pored toga što su estetski potpuno prihvatljive jer se uopšte ne vide, one sa sobom nose i mnoge druge dobrobiti. Značajno se lakše održavaju od fiksnih proteza koje su teško dostupne održavanju higijene, jer ih je nemoguće skinuti i lijepo oprati.

  Kod folija je bolja higijena usta i zuba jer nema fiksnog rada koji smeta. Sile koje djeluju na zube su raspoređene cijelom površinom zuba, a ne samo na površini bravice i u pitanju su slabe ali konstantne sile koje su bolje za pomjeranje zuba jer manje oštećuju parodoncijum pomjeranog zuba. Da li je baš za Vaš slučaj ostaje da se nakon detaljne analize utvrdi. Zubni alajneri nježno pomjeraju zube, rezultati su vidljivi nakon prvog seta od tri para alajnera koji se mijenjaju nakon sedam ili 14 dana.

  Nekada je potrebno izraditi više setova alajnera da bi se postigao pun efekat. U većini slučajeva tretman traje od tri do devet mjeseci. Za najbolje rezultate morate biti maksimalno posvećeni planu terapije, što znači da se alajner nosi onoliko koliko odredi stomatolog. Za rezultate, potrebno je nositi alajner minimum 16-18 sati dnevno. Na osnovu otiska vilice može se uraditi model kako izgleda sada i drugi model kako će to izgledati na kraju tretmana. To je vizuelizacija izrađena od plastike, gdje se može vidjeti šta se očekuje od terapije. Sa folijama možemo da jedemo, ali nije neophodno.

  Folije se lako skidaju i nema nikakvih ograničenja u jelu i piću. Samo je važno da ne zaboravite da ih ponovo stavite nakon obroka. Folije za ispravljanje zuba se peru najmanje jednom dnevno, pastom i četkicom za zube. Nošenje je lako i bezbolno. Možete osjetiti malo neudobnosti tokom prvih dan, dva odnosno dok se ne naviknete na njih.

  , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.