NaslovnaSavjetiFluoroza zuba: zašto se javlja i kako se liječi?

Fluoroza zuba: zašto se javlja i kako se liječi?

- Advertisement -

Fluoroza zuba je pojava bijelih linija ili pruga na zubima. Ova pojava se javlja kada mlađa djeca konzumiraju previše fluora iz bilo kog izvora tokom dužih perioda kada su zubi u razvoju ispod desni.

Kada se zubi niknu, osoba ne može razviti fluorozu. Fluoroza zuba nije bolest i ne utiče na zdravlje zuba. U većini slučajeva efekat je toliko suptilan da bi ga samo stomatolog mogao primijetiti tokom pregleda. Zanimljivo je da najčešći tip fluoroze nema uticaja na funkciju zuba i može zube učiniti otpornijim na kvarenje.

Foto: drminic.com

Zašto se javlja fluoroza zuba?
Fluor je važan mineral za svu djecu. Naša usta sadrže bakterije koje se kombinuju sa šećerima iz hrane koju jedemo i pića koja pijemo – da bi proizvele kiselinu koja šteti našim zubima. Fluor je tu da štiti naše zube. Ali, previše fluora može izazvati nešto što se naziva fluoroza zuba.

Većina fluoroze rezultat je konzumiranja previše fluora pije osmegodine, dok trajni zubi još uvijek u razvoju. Budite sigurni da djeca nauče da ispljunu zubnu pastu, a ne da je progutaju. Glavni uzrok fluoroze je neprimjerena upotreba proizvoda za zube koji sadrže fluor, kao što su pasta za zube i sredstva za ispiranje usta.

Ponekad djeca toliko uživaju u ukusu fluorisane paste za zube da je progutaju umjesto da je ispljunu. Ali naravno da postoje i drugi uzroci fluoroze. Na primjer, uzimanje veće količine preparata fluorida tokom ranog djetinjstva može da izazove zubnu fluorozu. To može biti i fluorisana voda za piće ili voćni sokovi obogaćeni fluorom, kao i bezalkoholna pića.

Foto: drminic.com

Koji su simptomi fluoroze?
Simptomi fluoroze se kreću od jedva primjetnih bijelih mrlja ili pruga do tamno smeđih mrlja i grube, ispupčene gleđi koja se teško čisti. Zubi na koje fluoroza ne utiče su glatki i sjajni. Takođe bi trebalo da budu blijedo-kredaste bijele boje. Obratite se stomatologu ukoliko primijetite da zubi vašeg djeteta imaju bijele pruge ili fleke ili ako uočite jedan ili više obojenih zuba. Stomatolozi rangiraju težinu fluoroze koristeći sljedeće kategorije:

*Jedva primjetni simptomi: Na gleđi se vide male promjene, od nekoliko bijelih fleka do povremenih bijelih mrlja.
*Vrlo blagi simptomi: Mala neprozirna papirnato bijela područja rasuta na manje od 25% površine zuba.
*Blagi simptomi: Bijela neprozirna područja na površini su obimnija, ali i dalje pogađaju manje od 50% površine.
*Umjereni simptomi: Bijela neprozirna područja utiču na više od 50% površine gleđi.
*Ozbiljni simptomi: Pogođene su sve površine gleđi. Zubi, takođe, imaju jamice koje mogu biti diskretne ili se mogu čak spojiti zajedno.

Kako se tretira fluoroza zuba?
U mnogim slučajevima, fluoroza zuba je toliko blaga da nije potrebno liječenje. Takođe, ovo stanje može uticati samo na bočne zube – pa se ne može ni vidjeti. Kada je u pitanju tretman fluoroze zuba, najviše se radi na poboljšanju izgleda zuba – što je u domenu estetske stomatologije.

Foto: blog.tvojzubar.com

Izgled zuba pogođenih umjereno teškom fluorozom može se značajno poboljšati raznim tehnikama. Većina njih je usmjerena na maskiranje fleka/promjena boje na zubima.

Ovakve tehnike mogu uključivati:
*Izbeljivanje zuba i druge tehnike za uklanjanje površinskih mrlja (međutim, treba naglasiti da izbjeljivanje zuba može privremeno pogoršati pojavu fluoroze);
*Tehnika vezivanja, kojim se zub oblaže tvrdom smolom koja se vezuje za gleđ;
*Krunice;
*Viniri

Specijalizovana pasta za zube na bazi kalcijum – fosfata koji se ponekad kombinuje sa metodama poput mikroabrazije kako bi se minimizirala promjena boje zuba. Ukoliko još uvijek nemate izabranog stomatologa za svoje dijete, vrijeme je da to učinite.

Izabrani stomatolog može da provjeri zdravlje zuba i usne duplje vašeg djeteta, pruži vam neophodne savjete o brizi o njegovom oralnom zdravlju i pobrine se da vaše dijete unosi dovoljno fluora. Kada su u pitanju djeca, najvažnije je staviti akcenat na preventivnoj stomatologiji.

Izvor: ordinacija drminic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -