fbpx
NaslovnaSavjetiFileri mogu učiniti i da izgledate starije

Fileri mogu učiniti i da izgledate starije

- Advertisement -

Dermalni fileri su postali popularni posljednjih godina sa sve većom upotrebom širom svijeta. Fileri se sastoje od hijaluronske kiseline sa različitim unakrsnim vezama i veličinom molekula koja određuje koliko dugo ostaje u tijelu i koliko se dobro podiže, ili “puni”.

Hijaluronska kiselina je sintetički proizveden šećer koji je normalno prisutan u ljudskom tkivu, posebno u velikim zglobovima poput koljena i kuka. Hijaluronska kiselina (HA) je hidrofilna i privlači vodu i širi se i na taj način se popunjava duboki prostor, ili popunjavaju linije.

Tradicionalno se kolagen koristio za popunjavanje linija i prostora na licu, a ovaj kolagen je bio goveđeg porekla (krava) i zahtijevao je flaster za testiranje kako bi se osiguralo da niste alergični na proizvod. Ovaj proces se odvijao u periodu od tri nedelje.

Druge opcije su uključivale trajni filer zasnovan na cementnim proizvodima i ovu kombinaciju neprirodne teksture i čekanja na injekcije kolagena nije bilo toliko popularno pre 15-20 godina.

Ulazak HA punila revolucionirao je tržište. Odjednom je filer postao dostupno, bilo je relativno nealergeno, trajao je između šest i 12 mjeseci i nije zahtijevao testiranje. Ovo je zajedno sa pokretanjem Facebooka, a zatim Instagrama i Snap Chata učinilo upotrebu filera dijelom svakodnevne rutine ljepote.

Fileri dobro rade na ponovnom naduvavanju obraza, popunjavaju fine linije i čak poboljšavaju definiciju usana. Ova upotreba filea ispravlja neke starosne promjene na licu koje stari. Međutim, kada se koristi na licu koje još nije ostarilo, narušiće normalnu anatomiju i stvoriti neobično preoblikovanje lica i učiniti da izgledate starije!

Da bismo ovo bolje objasnili, moramo proći kroz anatomiju lica i starenje lica.

Može se smatrati da se lice sastoji od pet koncentričnih slojeva od površnih do dubokih. Prvi sloj je koža, drugi sloj je mast, treći sloj je površinski mišićno – aponeurotični sistem (SMAS), četvrti sloj su ligamenti/živci lica i peti sloj, kosti/duboko tkivo.

Lice počinje da stari u 30-im godinama i postepeno počinje da pokazuje uobičajene deformitete do 60-ih, ili 70-ih godina. Brzina procesa starenja različita je u zavisnosti od genetskih i faktora okoline, poput pušenja, stresa i izlaganja suncu.

Svih pet slojeva lica različito je pogođeno kod svakog pojedinca, ali na kraju, bilo da je u vašim 50-im, 60-im godinama života ili kasnije, starost lica je ista kod svih pojedinaca. Pod ovim se misli na to da će svi imati opuštenu kožu, izgubiti volumen lica, dobiti vilice, marionetske linije, trake na vratu, sjenila, vrećice ispod očiju i opuštene kapke i obrve. Stopa na koju to utiče na njih će varirati, ali na kraju je to sudbina lica.

Razmotrimo sada sledeći dijagram drveta, slojevi lica su analogni ovome. Kako starimo, osnova na kojoj drvo sjedi atrofira, a ligament (deblo drveta) počinje da popušta i rezultirajuća promjena je pomjeranje slojeva od jedan do tri nadolje. To uzrokuje pomicanje masti i određena područja lica počinju se udubljivati. Sa nestrukturne tačke gledišta, neki ljudi takođe gube masnoću starenjem, a izlaganje suncu dovodi do prekomjernog boranja kože.

Pa kako da podignemo drvo koje pada, ili da preokrenemo stare promene na licu. Korišćenjem filera djeluje se tako da se kamufliraju promjene vezane za uzrast, ili bar popune neke površine lica koje su izgubile volumen. Upotreba filera za podizanje lica je kao korišćenje vreća sa peskom za podupiranje padajuće skele.

Sada možete vidjeti zašto je upotreba filera za podizanje lica i ispravljanje promena povezanih sa uzrastom analogna upotrebi vreća pijeska koje podižu skelu. Nakon određene količine injekcija, filer će iskriviti i preoblikovati lice.

HA fileri traju do 18 mjeseci, a kada se otope ostavljaju za sobom neko kolateralno oštećenje u obliku upalne reakcije i stvaranje kapsula. Upotreba filera za lice za postizanje tečnog zatezanja lica, ili za povećanje veličine jagodica ostaviće oštećenja na licu, a kod pacijenata mlađih od 35 godina učiniće da izgledaju starije.

Takođe pacijenti mogu imati iskrivljeno kretanje oko lica, posebno sa osmjehom od previše filera. Samo pogledajte poznate ličnosti, ili ljude na društvenim mrežama koji su “imali posla sa filerima” – izgledaju kao da su u srednjim ili kasnim 30-im godinama, a mnogi od njih su još u 20-im godinama.

Stoga, savjet onima od 20 godina je da vam ne trebaju fileri. Budite zadovoljni strukturom jagodične kosti koju imate i sigurno vam nije potreban filer. On će učiniti da izgledate starije i izobličiti vaše lice.

Izvor: artisteplasticsurgery.com.au

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -