NaslovnaSavjetiFibromi usne duplje: Nastanak i liječenje

Fibromi usne duplje: Nastanak i liječenje

- Advertisement -

Fibrom je benigni tumor vezivnog tkiva. Javlja se kao pojedinačni ili multipni tumor, a fibrozno tkivo se može razviti i u usnoj šupljini.

Postoji veliki broj različitih oboljenja koja se karakterišu prisustvom fibrozno izmijenjenog tkiva u usnoj šupljini. Epulis, na primer, predstavlja fibrozno izmijenjenu strukturu usne šupljine, nastalu na mjestu iritacije, kod neadekvatnih proteza, loše oralne higijene i slično.

Sam termin fibrom se odnosi na benigni tumor vezivno-tkivnih ćelija, međutim, oni najčešće predstavljaju gomilanje organskog tkiva na mjestu neke iritacije. Često se javljaju, baš kao i epulis, na mjestu pritiska kod neadekvatnih proteza, na mjestima prethodnih povreda sluzokože i ujeda. Kao što je pomenuto, fibromi su benigne tvorevine, ali pokazuju i maligni potencijal, ukoliko promjene dugo postoje.

Statistički podaci pokazuju da se fibromi usne duplje javljaju u bilo kom uzrastu, ali najčešće kod odraslih osoba. Podjednako su pogođene osobe oba pola.

Kako se manifestuje fibrom usne duplje

  • Može se javiti na bilo kom mjestu u usnoj duplji
  • Najčešće se javlja na sluzokoži obraza
  • Okrugli su i ovalni
  • Ravne su površine i prekriveni su normalnom sluzokožom usne duplje
  • Mogu biti na peteljci, ili na širokoj osnovi
  • Veličine su od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara
  • Najčešće su asimptomatski i ne bole, ali svojom veličinom mogu da remete zagrižaj
  • Može se pojaviti ulceracija (čir, gnoj), ukoliko dođe do povrede i infekcije
  • Mogu biti mekani (sadrže više ćelijskih struktura, a manje vezivnih vlakana), ili čvrsti (sadrže više vezivno-tkivnih vlakana)
  • Ukoliko fibrom potiče od kosti, može doći do deformacije vilice i pojave klaćenja zuba

Kako se postavlja dijagnoza fibroma usne duplje

Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom od strane otorinolaringologa i stomatologa pomaže da se postavi tačna dijagnoza.

Definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu histopatološkog nalaza uzorka uzetog biopsijom, ili nakon operativnog liječenja.

Diferencijalno dijagnostički dolaze u obzir neurofibromi, fibromi džinovskih ćelja, mukocele, maligni tumori porijekla pljuvačnih žlijezda…

Kako se liječe fibromi usne duplje

Liječenje fibroma usne duplje se sastoji od hirurškog odstranjivanja promjene. Ove promjene neće nestati same od sebe ukoliko se ne odstrane, a mogu se povećati.

Pojava recidiva je moguća, ali ne tako često.

Izvor: simptomi.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -