NaslovnaObavještenjaFDI objavili viziju pružanja oralne zdravstvene zaštite do 2030.godine

FDI objavili viziju pružanja oralne zdravstvene zaštite do 2030.godine

- Advertisement -

Već 120 godina Svjetska stomatološka federacija FDI usredsredila je svoju misiju na cilj da poboljša oralno zdravlje širom svijeta. U nedavno objavljenom izvještaju, pod nazivom Vision 2030: Pružanje optimalnog oralnog zdravlja za sve, organizacija je objavila kako planira da nastavi sa tim ciljem u budućnosti.

Ovaj izvještaj opisuje kako zajednica oralnog zdravlja može da se uhvati u koštac sa stvarnim i predviđenim promjenama i trendovima transformacije u globalnom zdravstvenom okruženju i iskoristi mogućnosti da postane produktivni član zdravstvenog tima koji pruža negu usmjerenu na čovjeka.

Foto: rsme.dental-tribune.com

Glavna poruka FDI je da će do 2030. oralna zdravstvena zaštita biti osnažujuća, zasnovana na dokazima, integrisana i sveobuhvatna. Izvještaj Vision 2030, takođe, naglašava odgovornost pojedinaca profesionalaca oralne zdravstvene zaštite da održavaju odgovarajući nivo kompetencije tokom svog profesionalnog života i potrebu da preuzmu vodeću ulogu u zdravstvenoj zajednici i širem društvu.

Tri stuba, svaki sa svojim glavnim ciljem, predstavljaju strategiju obrazovanja koja će stvoriti reaktivnu i elastičnu profesiju sa znanjem i vještinama za vođenje sistemskih reformi.

Prema FDI, obrazovanje i obuka u javnom zdravstvu omogućiće zdravstvenim radnicima da efikasnije doprinose prevenciji oralnih bolesti cijelom stanovništvu.

Takođe će im omogućiti da igraju centralnu ulogu u rješavanju mogućih budućih hitnih slučajeva u javnom zdravstvu, sličnih sadašnjoj pandemiji COVID-19.

Nesumnjivo je da je izbijanje SARS-CoV-2 imalo veliki uticaj na pružanje usluga oralnog zdravlja ograničavanjem kontakta licem u lice sa pacijentima i obima njege koja se može bezbedno pružiti.

Prema FDI, ovo je snažno podsjećanje na neizvjesni svijet u kojem živimo i primjer zašto naša profesija mora biti prilagodljiva i elastična. Ovaj izvještaj ima za cilj da usmjeri napore u vezi sa politikom i zagovaranjem u narednoj deceniji, tako da se posebno ne fokusira na ovu pandemiju.

Međutim, razmatra se šta se iz ove krize može naučiti i kako bi profesija trebalo da se razvija kako bi bila spremna za sljedeći veliki zdravstveni izazov, ma kakav to bio.

Dalje, izvještaj prepoznaje da će postojati razlike u zemljama i regionu u izazovima oralnog zdravlja sa kojima se suočavaju, kao i razlike u zdravstvenim prioritetima i raspoloživim resursima. Dakle, ne može postojati jednoznačan pristup. Na pojedinim zemljama će biti da tumače preporuke u ovom izvještaju na osnovu sopstvenih okolnosti.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -