NaslovnaObavještenjaFDI nudi smjernice članovima, zdravstvenim vlastima i stomatološkim timovima kao odgovor na...

FDI nudi smjernice članovima, zdravstvenim vlastima i stomatološkim timovima kao odgovor na Covid-19

- Advertisement -

Savjet za direktna strana ulaganja nedavno je objavio službeno saopštenje u kome su iznjeti ključni principi stomatološke prakse i promocije oralnog zdravlja tokom pandemije.

Izjava savjeta za direktna strana ulaganja o stomatologiji i oralnom zdravlju tokom pandemije covid-19

Nakon pojave u decembru 2019. godine, COVID-19 je porastao do pandemijskih razmjera sa preko 5,7 miliona slučajeva i 350 000 smrtnih slučajeva potvrđenih u preko 200 zemalja od početka juna 2020.

COVID-19 ne samo da negativno utiče na zdravlje ljudi, već i na ekonomiju, obrazovanje, produktivnost i ukupnu snagu zdravstvenog sistema.

Nedostatak efikasnog liječenja ili vakcine znači da je kontrola infekcije putem nefarmaceutskih javnozdravstvenih mjera trenutno jedino sredstvo za borbu protiv pandemije.

Ova epidemija uzrokuje značajne poremećaje u stomatološkoj praksi širom svijeta.

Stručnjaci za oralno zdravlje, stomatološka udruženja i regulatorna tijela su suočeni sa različitim izazovima da nastave da pružaju zubnu njegu i promovišu oralno zdravlje stanovništva, istovremeno štiteći pacijente i praktičare od zdravstvenih prijetnji koje predstavlja SARS-CoV-2.

Foto: fdiworlddental.org

Zubna njega je jedinstvena po tome što se mnogi postupci izvode sa prosječnim razmakom od oko 35 cm između usta pacijenta i lica ljekara.

Neki stomatološki postupci stvaraju veliki broj kapljica i aerosola, pa je potrebna posebna pažnja i pažnja prilikom razvijanja smijernica i propisa o brizi tokom pandemije.

Kako je ovo nova biološka prijetnja, nedostaje znanje i alati s kojima se može boriti. Dokazi o tome kako se SARS-CoV-2 širi i zarazi ljude trenutno nedostaju i mnoge postojeće javnozdravstvene odluke i preporuke zasnivaju se na onome što se zna o sličnim virusima.

Stoga postoji potreba da se neprekidno pregledavaju i ažuriraju preporuke. Zdravstvenim radnicima će možda trebati da ažuriraju i mijenjaju ponašanje u skladu sa dokazima kako se razvijaju.

Smijernice i propisi za upravljanje ovim izazovima razvijaju odgovarajuća nacionalna tijela, a profesionalci za oralno zdravlje brzo preispituju i sprovode nove smijernice i zahtijeve.

Foto: groupdentistrynow.com

S obzirom na to, Savjet za direktna strana ulaganja preporučuje neke ključne principe stomatološke prakse i promociju oralnog zdravlja tokom trenutne pandemije :

1.Oralno zdravlje je osnovna komponenta opšteg zdravlja i blagostanja, a oralno zdravstvo je bitan javni servis koji mora biti dostupan što je više moguće.

Vlasti bi trebale da osiguraju da propisi nepotrebno ne spriječavaju pristup oralnoj zdravstvenoj zaštiti i da uvedu mjere za poboljšanje pristupa tamo gdje je to izvodljivo, uključujući klinike za hitne slučajeve i inicijative za promociju oralnog zdravlja.

2.Oralni zdravstveni radnici i oralna zdravstvena zaštita treba da budu uključeni u sve diskusije i odluke koje se odnose na regulisanje i usmjeravanje zdravstvene službe i zdravstvenih radnika tokom pandemije.

3.Tamo gdje je to moguće i relevantno, vlasti treba da pruže odgovarajuću finansijsku i administrativnu podršku stomatolozima kao vlasnicima ustanove i liberalnim profesionalcima, i primjene odgovarajuće fiskalne mjere, kako bi smanjili finansijsko opterećenje stomatoloških ordinacija i osigurali nastavak adekvatne njege za vrijeme i poslije pandemije.

Foto: osha.gov

4.Svi propisi i uputstva za oralne zdravstvene radnike i oralnu zdravstvenu zaštitu treba da uzmu u obzir trenutnu javnozdravstvenu situaciju i potrebe zemlje, a ne samo pojedinačni rizik od infekcije ljekara i pacijenata.

5.Oralni zdravstveni radnici moraju striktno poštovati sve nacionalne smjernice i propise, uključujući one koji se odnose na ličnu zaštitnu opremu (LZO), postupke liječenja i postupke primanja pacijenata.

6.Vlasti bi trebalo da obezbjede jednostavan pristup LZO po razumnim cijenama.

7.Osobe za oralnu zdravstvenu zaštitu moraju osigurati hitnu njegu kad god je to moguće i što je dopušteno nacionalnim propisima.

Foto: bbc.co.uk

8.Stručnjaci za oralno zdravstvo trebalo bi da iskoriste svaku priliku za komunikaciju i pojačavaju poruke prevencije oralnih bolesti kako bi se smanjile potrebe za lječenjem, izbjegli stomatološki posjeti i troškovi zdravstvene zaštite.

9.Stomatolozi/vlasnici ordinacije imaju odgovornost da zaštite zdravlje i dobrobit svog osoblja i pacijenata.

10.Dalje istraživanje SARS-CoV-2 i njegovo prenošenje, uključujući specifična razmatranja za stomatološku praksu, od suštinskog je značaja kako bi se omogućile odgovarajuće smjernice.

Savjet za direktna strana ulaganja izražava iskrenu zahvalnost globalnoj zajednici oralnog zdravlja za njihovu posvećenost u reagovanju na tekuću krizu.

Izvor: Komora doktora stomatologije RS

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -