NaslovnaObavještenjaFDI: Dobitnici nagrade podrška za osmijeh iz Kambodže i Hrvatske

FDI: Dobitnici nagrade podrška za osmijeh iz Kambodže i Hrvatske

- Advertisement -

FDI (Svjetska stomatološka federacija) je otvorila konkurs za prijave FDI-ijevog fonda za osmijeh. Nagrada služi za podršku i promociju preventivne njege usne šupljine na lokalnom nivou. Bespovratna sredstva, čija se vrijednost procjenjuje na 5000 američkih dolara, nacionalna stomatološka udruženja (NDA) uručiće nagradu članovima za koje procijeni da sprovode inovativne i održive projekte u zajednici, kako bi poboljšali ishode oralnog zdravlja u svojim zemljama.

Dvije nagrada se dodjeljuje svake godine kandidatima za njihove originalne projekte. Ove godine nagrada ide u ruke Kambodžanskom stomatološkom savezu i Hrvatskom stomatološkom društvu.

Kambodžansko stomatološko udruženje nagrađeno je za projekat „Zdrava djeca iz Kambodže“, koji za cilj ima pružanje održivog i integrisanog pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti (sa posebnim fokusom na oralnu njegu) za djecu koja nemaju dovoljno usluga u školama i zajednicama širom Kambodže.

Hrvatsko stomatološko društvo nagrađeno je za svoj pilot projekat „Nadgledano četkanje zuba u vrtićima i osnovnim školama, s ciljem poboljšanja oralnog zdravlja i primjene zdravog ponašanja od ranog djetinjstva“. Ovaj nadzirani program četkanja zuba sprovodi redovne radionice oralne higijene i zdravstvenog obrazovanja kako bi se smanjila prevalencija karijesa kod djece širom zemlje i ojačala saradnja između obrazovnog sistema i javnog zdravlja.

Zdrava djeca Kambodže: ažuriranje za 2020
Mnoga djeca u Kambodži pate od oralnih oboljenja, što ozbiljno utiče na kvalitet njihovog života povezanog sa oralnim zdravljem. Iako je sve veći broj stomatologa u Kambodži, u vladinom sistemu djeci je na raspolaganju vrlo malo njege i manje od 1% djece prima bilo kakvu restorativnu njegu. Projekat „Health Kids Cambodia“ okuplja mrežu vladinih i nevladinih agencija, uključujući Kambodžansko stomatološko udruženje, koje koriste dokaze zasnovane smjernice za pružanje stomatološke zaštite u 20 škola u Pnom Penu i u četiri provincije.

Foto: Facebook

Dentalna Asocijacija Kambodže (Cambodian Dental Association) je uključena u projekat od njegovog pokretanja 2015. S obzirom na to da studenti stomatologije iz glavne državne stomatološke škole imaju malo mogućnosti da se bave preventivnom stomatologijom na terenu, Dentalna Asocijacija Kambodže se više uključila u projekat, organizujući stomatološko liječenje u ciljanim školama u Pnom Penu, tako da bi više učenika stomatologije moglo biti izloženo stomatološkoj njezi usmjerenoj na prevenciju.

Ove godine projektni tim je uspio da na siguran način odgovori na većinu potreba u svojim ciljnim zajednicama tokom pandemije COVID-19. Sastavili su zalihu štitnika za lice tako da će se, kada se vrate na teren, biti zaštićene i porodice o kojima brinu. Da bi se pripremio za bezbjednu posjetu školama, tim je pojačao svoje protokole za grupno pranje zuba i pranje ruku. U međuvremenu, tim je uspio da sprovede međuprofesionalnu obuku o karijesu u ranom djetinjstvu za medicinske sestre i babice u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

Pilot projekat Hrvatskog stomatološkog društva krenuo 2020. godine
Pilot projekat Hrvatskog stomatološkog društva ima za cilj učiniti svakodnevno četkanje zuba dostupnim djeci u vrtićima i osnovcima. Za mnogu djecu ovo je možda jedina prilika da redovno peru zube. U svijetlu pandemije COVID-19, razvijeni su nacionalni standardi o nadziranom četkanja zuba u školama, koji naglašavaju važnost prevencije i kontrole infekcija i imaju za cilj minimiziranje rizika povezanih sa četkanjem zuba i njegovo održavanje.

Foto: hzjz.hr

Pored toga, da bi se obuhvatio što veći broj djece uprkos ograničenjima koja nameće pandemija, Hrvatsko stomatološko društvo je u septembru 2020. godine organizovalo svoju prvu mrežnu radionicu četkanja zuba pod nadzorom.

Smile Grant prijava i uslovi za ispunjavanje
FDI podstiče sve zainteresovane NDA članove da se prijave. Molimo vas da pogledate stranicu FDI Smile Grant za smjernice za prijavu i više informacija o prošlim projektima. Ne odlažite – prijave dospijevaju do 1. februara 2021.

Izvor: FDI World Dental

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -