NaslovnaObavještenjaFDA promijenio stav o dentalnom amalgamu

FDA promijenio stav o dentalnom amalgamu

- Advertisement -

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) ažurirala je smjernice za upotrebu dentalnog amalgama u zubnim restauracijama.

FDA je u septembru dala izjavu da treba izbjegavati upotrebu dentalnog amalgama kad god je to moguće u određenim grupama kao što su trudnice, žena koje planiraju da zatrudne, kod djece i kod osoba sa određenim, već postojećim, neurološkim bolestima.

Foto: dental-tribune.com

Upotreba dentalnog amalgama i dalje je široko rasprostranjena, iako se u brojnim zemljama postupno ukida ili zabranjuje. Do svoje posljednje objave, FDA je smatrala da su amalgamske restauracije sigurne za odrasle i djecu stariju od šest godina.

Kao što je detaljno navedeno u izjavi iz septembra, novo stajalište FDA o dentalnom amalgamu je da njegova upotreba može povećati rizik od potencijalno štetnog djelovanja na zdravlje određenih grupa pacijenata, pa se zato preporučuje da se, “kad god je to moguće i prikladno”, izbjegava njegova upotreba u tim grupama.

Foto: dentaldesigns.com.sg

Te grupe su: trudnice; žene koje planiraju da zatrudne; dojilje; djeca, posebno mlađa od šest godina; ljudi s postojećom neurološkom bolešću kao što su multipla skleroza, Alchajmerova i Parkinsonova bolest; osobe s oštećenom funkcijom bubrega; osobe sa (dokazanom) alergijom na živu ili druge sastojke dentalnog amalgama.

Kao što se ističe u časopisu „Multiple Sclerosis News Today“, FDA nije zabranila upotrebu dentalnog amalgama ili izričito izjavila da se ne smije upotrebljavati, ali je ažurirala svoje smjernice i objavila novu informativnu brošuru o njegovoj upotrebi u zubnim restauracijama i uklanjanju iz zuba – FDA ne preporučuje uklanjanje ili zamjenu amalgamskih ispuna koji su u dobrom stanju.

Foto: cz.pinterest.com

U brošuri agencije navedeno je da “istraživanja na osobama sa ispunima od dentalnog amalgamom ne pokazuju uvjerljive dokaze da amalgam ima štetne zdravstvene učinke u opštoj populaciji“. U međunarodnoj medicinskoj i naučnoj zajednici tvrdilo se da postoje dokazi o uzročno-posljedičnoj vezi između upotrebe dentalnog amalgama i učestalosti neuroloških stanja poput multiple skleroze.

Međunarodna akademija za oralnu medicinu i toksikologiju sastavila je sažetak istraživanja koja se odnose na izloženost živi i povezanosti sa učestalosti multiple skleroze – sažetak možete pronaći na na web stranici akademije. Dental Tribune International je u maju izvjestio da je u SAD-u 2018. za dentalni amalgam utrošeno 4212 kilograma žive. Prema američkoj Agenciji za zaštitu okoline, to je činilo 46,8 % ukupne elementarne žive koja je upotrebljena u zemlji te godine.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -