NaslovnaZanimljivostiEvo zašto žvakaće gume bez šećera zarobljavaju bakterije iz vaših usta

Evo zašto žvakaće gume bez šećera zarobljavaju bakterije iz vaših usta

- Advertisement -

VAŠINGTON – Žvakaće gume bez šećera imaju mogućnost da za sebe vežu bakterije iz usta, pokazalo je nekoliko studija na koje se poziva Američko nacionalno udruženje stomatologa.  

ksilitolU nedavno objavljenoj Wessel studiji autor daje preliminarni uvid o metodama za procjenu kapaciteta žvakaće gume do veže bakterije iz usne šupljine. Prikazani podaci ukazuju na to da su ispitivane vrste žvakaćih guma, opisane kao „komercijalno dostupne spermint gume sa sorbitolom i glicerinom“ uspjele da „zarobe bakterije tokom žvakanja.

Gume je žvakalo pet volontera u periodima od pola minuta do 10 minuta, zatim je ispitivan broj bakterija koje su zarobljene i mikrobioma iz kojih su zarobljene bakterija nastale.

Rezultati ispitivanja su pokazali slične rezultate u pogledu ukupnog broja bakterija su zarobljene i činjenicu da se sposobnost žvakaćih guma da sakupljaju bakterije smanjuje tokom vremena.

Poenta cijele studije, kako se navodi u zaključku analize, je da upotreba žvakaćih guma nije niti može biti zamjena za pranje zuba dva puta dnevno, čišćenje koncem svakodnevno, i redovnu posjetu izabranom stomatologa, već je to još jedna aktivnost koja u značajnoj mjeri može unaprijediti navike koje koriste unaprijeđenju oralnog zdravlja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -