Evo zašto su cirkoni najpopularniji način da dobijete savršeno blistavi osmjeh

  Stomatološki estetski zahvati postali su izuzetno popularni poslednjih nekoliko godina, naročito tehnologija cirkona čija upotreba daje izuzetno kvalitetne efekta kada je riječ o postizanju ideala savršeno blistavog osmjeha.

  Riječ je o dodacima koji se izrađuju se od prirodnog dijamanta, što dalje omogućava gotovo savršene protetske radove, kako u estetskom, tako i funkcionalnom pogledu, slažu se stručnjaci širom svijeta.

  Pravo iz svemira

  ZnO2 (cirkonijum oksid) je prirodni materijal koji se  prvi put koristio u svemirskoj tehnologiji.  Nakon dugotrajnog testiranja našao je  primjenu i u medicini, gdje se koristi više od 20 godina za izradu vjestačkog kuka. Bijele je boje, propušta svijetlost i izuzetno je tvrd (preko 1300MPa).Cirkonijum se u prirodi rijetko nalazi samostalno, a dobija sa kao nusproizvod prilikom eksploatacije ruda.

  Upotreba ovog isprva svemirskog materijala ima značajan broh pozitivnih karakteristika, što mu i daje prednost prilikom upotrebe u stomatološkim, prije svega estetskim intervencijama:i
  • Ne izaziva alergijske reakcije – smatra se da se alergijska reakcija na strana tjela u organizmu javlja kod oko 30% osoba. Posle više godišnje primjene u medicini, nisu se javile kako sisitemske tako ni lokalne alergijske reakcije.
  • Reaktivnost i perfektna odbrana – ZnO2 je poznat kao jedan od  najotpornijih oksida. Ova osobina oksida omogućava da kruna  ili most štiti zub od  nadražaja i oštećenja slatkom ili kiselom hranom, od agresivnih tečnosti i od korozije.
  • Rentgenska prozirnost – cirkonijum propušta RTG zrake, pa je jedan od rijetkih materijala kod kojeg za ranu i pouzdanu dijagnozu karijesa pri snimanju zuba ne treba ukloniti zubnu nadoknadu.
  • Čvrstoća, udobnost, lakoća i neutralan ukus – pacijentu se u ustima ne javlja ukus metala, što je slučaj kod metal – keramičkih nadoknada. Može se jesti raznolika hrana – uzimanje hladnog jela nakon vrućeg napitka, a da pri tom pacijent ne osjeća nikakvu neprijatnost.
  • Vrhunska estetika – cirkonijum oksid kao prirodni materijal je najsličniji prirodnom zubu, transparentan, čvrst i biserno bijele boje.

  Savršene krunice

  cirkoni2Krunice izrađene od cirkona rješavaju jedan od najvećih estetskih i zdravstvenih problema pacijenata.

  Izradu cirkonijumskih krunica stomatolozi preporučuju zbog njihovih mnogobrojnih estetskih prednosti. Zbog odsustva metala ispod keramike zub dobija transparenciju i prirodan izgled, tako da ga je teško razlikovati od drugih zuba. Odlično propušta svijetlost i stoga zubi djeluju autentično, pa ne postoji bojazan da će neko primjetiti da zub nje pirodan. Skelet od cirkona se može izraditi u svim bojama zuba, što garantuje dugotrajnost, bez pojave crnih metalnih ivica, usljed povlačenja gingive u starosti. Osmjeh koji na ovaj način dobijate je, tvrde stomatolozi, apsolutno pirodan  Osnovne prednosti cirkonijumskih krunica u odnosu na metalne su:

  – Savršeno prirodan izgled zuba.

  – Biokompatibilan je sa tkivima u ustima, zbog činjenice da je cirkonijum bioinertan.

  – Smanjuje rizik od iritacije zubnog živca, zbog male termičke provodljivosti ovog materijala i potrebne minimalne preparacije zuba.

  – Dugotrajni rezultati, zbog visoke mehaničke otpornosti i potpune odsutnosti korozije u ustima. Pljuvačka može djelovati kao elektrolit ako ima više različitih metala u ustima.

  – Ne izaziva tamnu prebojenost gingive oko vrata keramičke krunice, koja se ponekad može pojaviti kod zuba sa metalnom podlogom.

  Istraživanja su pokazala da cirkonoksid posjeduje izvanredne mehaničke karakteristike, jer i nakon 50 godina on ima veliku čvrstoću, tačnije on je neuporedivo najčvršći materijal. Cirkon omogućava proizvodnju pojedinačnih krunica, pa sve do mostova od 14 članova.

  Cirkonski ukrasi

  Da bi tretman bio pravilan, potrebno je prije ugrađivanja cirkona očistiti površinu zuba kako bi se uklonile sve nečistoće ili bakterije. Važno je znati da se s tim postupkom ne oštećuje gleđ jer je izuzetno nježan materijal.

  Cirkon na zubu ili neki drugi nakit je način da izgledate poput modnih i filmskih zvijezda. Ugradnja nakita na zubima će izmamiti mnoge poglede pa je zato potrebno imati lijepe i njegovane zube.

  Kad dođe trenutak za skidanje nakita, nikako to ne pokušavajte sami kod kuće. Potrebno je otići kod stomatologa jer ga jedino on može skinuti bez neželjenih efekata. Naime, nakit se lijepi posebnom stomatološkom tehnikom pomoću ljepila koje je inače sastavnio dio plombe.

  Takođe stomatolog, nakon skidanja nakita, polira zub tako da može ostati u stanju u kojem je bio prije stavljanja nakita.

  Za isticanje zuba pomoću cirkona bitno je pravilno održavati oralnu higijenu. Naime, oko zubnog nakita se najčešće skupljaju bakterije i naslage pa je posebno oko nakita važno redovno i temeljno čišćenje zuba.

   

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  No comments yet.

  Komentariši

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.