fbpx
NaslovnaSavjetiEvo zašto je važno redovno čisititi naslage hrane sa jezika

Evo zašto je važno redovno čisititi naslage hrane sa jezika

Promjene na jeziku mogu znatno uticati na slabljenje čula ukusa, ali i izazvati ozbiljnije probleme u ustima i uticati na stvaranje kolonija bakterija koje mogu značajno narušiti zdravlje čitavog organizma. S toga stomatolozi preporučuju da se uz redovno pranje zuba nakon svakog obroka temeljno opere i površina jezika.

Jezik ima po svojoj površini brojne papile – to su malena ispupčenja kojima se osjeća ukus. One imaju određeni raspored i različitog su oblika, a njihova veličina varira u zavisnosti od različitih faktora. Papile mogu “same po sebi” biti uvećane, postoje različita oboljenja i stanja koje karakteriše uvećanje papila, recimo “dlakavi jezik” (linguavillosa). Na njihovo dodatno povećavanje utiču različiti hemijski agensi, sastojci hrane (jako začinjena hrana), različite iritacije (navika da se jede vrelo) i slično. Osim ovoga, sve druge promjene na površini jezika mogu biti problem – “jezik kao geografska karta” (lingua geographica), sa brazdama i “šarama”, “nabrani jezik” (lingua plicata) itd. Ovakve promjene na jeziku, koje mogu biti po svojoj prirodi sasvim bezazlene, neminovno uzrokuju nakupljanje ostataka hrane. Neophodno je uraditi sljedeće:

  • liječiti osnovno oboljenje, ako je to u pitanju;
  • liječiti gljivična oboljenja, ako postoje (kandida jako “voli” naslage na jeziku);
  • redovno čistiti jezik. Jezik može da se očisti četkicom, a postoje i posebne “grebalice” za jezik, različitog izgleda. Za pojedine četkice za jezik se tvrdi da otklanjaju čak 99 odsto naslaga (i bakterija);
  • redovno i pravilno prati zube; nevolja je u tome što jezik sam po sebi ima značajnu ulogu u čišćenju zuba – te je jednostavna logika da čisti zubi daju manje naslaga na jeziku;
  • ispirati usta blagim dezinficijensima, kao što je recimo rastvor tri odsto hidrogena;
  • korigovati ishranu. Ovo se primarno odnosi na hranu koja utiče na gustinu, viskoznost, sastav pljuvačke. Poznato je da mlijeko i mlječni proizvodi uzrokuju stvaranje više mukozne pljuvačke, a bitna je i vrsta i količina unijete tečnosti: gazirana pića, alkohol, kafa, “energy drinks” – svakako ne doprinose boljem stanju.

- Advertisement -
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -