NaslovnaSavjetiEvo zašto je važno redovno čisititi naslage hrane sa jezika

Evo zašto je važno redovno čisititi naslage hrane sa jezika

- Advertisement -

Promjene na jeziku mogu znatno uticati na slabljenje čula ukusa, ali i izazvati ozbiljnije probleme u ustima i uticati na stvaranje kolonija bakterija koje mogu značajno narušiti zdravlje čitavog organizma. S toga stomatolozi preporučuju da se uz redovno pranje zuba nakon svakog obroka temeljno opere i površina jezika.

Jezik ima po svojoj površini brojne papile – to su malena ispupčenja kojima se osjeća ukus. One imaju određeni raspored i različitog su oblika, a njihova veličina varira u zavisnosti od različitih faktora. Papile mogu “same po sebi” biti uvećane, postoje različita oboljenja i stanja koje karakteriše uvećanje papila, recimo “dlakavi jezik” (linguavillosa). Na njihovo dodatno povećavanje utiču različiti hemijski agensi, sastojci hrane (jako začinjena hrana), različite iritacije (navika da se jede vrelo) i slično. Osim ovoga, sve druge promjene na površini jezika mogu biti problem – “jezik kao geografska karta” (lingua geographica), sa brazdama i “šarama”, “nabrani jezik” (lingua plicata) itd. Ovakve promjene na jeziku, koje mogu biti po svojoj prirodi sasvim bezazlene, neminovno uzrokuju nakupljanje ostataka hrane. Neophodno je uraditi sljedeće:

  • liječiti osnovno oboljenje, ako je to u pitanju;
  • liječiti gljivična oboljenja, ako postoje (kandida jako “voli” naslage na jeziku);
  • redovno čistiti jezik. Jezik može da se očisti četkicom, a postoje i posebne “grebalice” za jezik, različitog izgleda. Za pojedine četkice za jezik se tvrdi da otklanjaju čak 99 odsto naslaga (i bakterija);
  • redovno i pravilno prati zube; nevolja je u tome što jezik sam po sebi ima značajnu ulogu u čišćenju zuba – te je jednostavna logika da čisti zubi daju manje naslaga na jeziku;
  • ispirati usta blagim dezinficijensima, kao što je recimo rastvor tri odsto hidrogena;
  • korigovati ishranu. Ovo se primarno odnosi na hranu koja utiče na gustinu, viskoznost, sastav pljuvačke. Poznato je da mlijeko i mlječni proizvodi uzrokuju stvaranje više mukozne pljuvačke, a bitna je i vrsta i količina unijete tečnosti: gazirana pića, alkohol, kafa, “energy drinks” – svakako ne doprinose boljem stanju.
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -