fbpx
NaslovnaObavještenjaEvo zašto je oralna higijena toliko važna za zdravlje vaših zuba

Evo zašto je oralna higijena toliko važna za zdravlje vaših zuba

- Advertisement -

Čini se kao da je sve poznato kada je riječ o pravilima i preporukama kako da se efikasno brinemo o zdravlju naših zuba. Međutim, iz dana u dan pojavljuju se nove verzije starih dobrih principa oralne higijene. Kao rezultat toga, mnogi ljudi i dalje ostaju zbunjeni. Koliko često treba prati zube? Da li je izbjeljivanje zuba štetno? I u vezi mnogih drugih stomatoloških postupaka i usluga…
Pranje zuba nekoliko puta dnevno šteti zubnoj gleđi
Ovo je djelimično tačno. Obično, dovoljno je prati zube dva puta dnevno, ali ako imate priliku da perete zube češće (na primjer, nakon svakog obroka), koristite mekanu četkicu za zube.
Skupe paste za zube su uvek bolje od onih jeftinih
To nije uvijek istina. Neke umjereno skupe paste za zube mogu biti vrlo efikasne. U zavisnosti od stanja Vaših zuba, posavjetujte se sa stomatologom kakva Vam pasta najviše odgovara.

Žvakanje guma za žvakanje bez šećera sa ksilitolom nakon obroka može zamijeniti pranje zuba i ima isti učinak
Ne baš, ali ako niste u prilici da operete zube nakon svakog obroka, možete koristiti gume za žvakanje bez šećera za čišćenje zuba i osvježavanje daha. Nemojte žvakati više od 10 minuta.
Ne treba četkati zube, ako mi desni krvare
Krvarenje desni je znak da biste trebali posjetiti stomatologa. Međutim, ako to ne može učiniti odmah, možete prati zube mekom ili ekstra mekom četkicom za zube.
Postavljanje tablete aspirina pored zuba koji boli može olakšati bol
Aspirin na taj način ne djeluje na olakšavanje bola. Osim toga, može oštetiti meka tkiva u Vašim ustima. Stoga je bolje koristiti prirodne analgetike, poput nekih biljnih ulja.
Nema potrebe za posjetom stomatologu ako nema vidljivih problema s mojim zubima
Treba da posjećujete svog stomatologa dva puta godišnje, bez obzira na stanje Vaših zuba u tom trenutku. Ponekad, samo stomatolog može vidjeti mogući problem, a uvijek je bolje za početi liječenje u najranijoj fazi.

Ako je zubna gleđ bela, zub se može smatrati zdravim
To apsolutno nije istina! Zub može izgledati zdrav i bijl, ali, u isto vrijeme, može imati šupljine, probleme sa korijenom ili druge abnormalnosti koje zahtijevaju liječenje.
Nakon što se tretira pokvaren zub, on se više neće kvariti
Ne postoji garancija za to. Nakon tretmana, o svakom zubu mora se pažljivo brinuti: redovno pranje, korišćenje zubnog konca i drugo.
Bolje je liječiti zub koji je pokvaren nego odlučiti se za njegovo vađenje
Prije donošenja odluke hoćete li nastaviti liječenje ili ukloniti bolan zub morate konsultovati kvalifikovanog stomatologa i, možda, pitati za mišljenje više stručnjaka. Ponekad, čak i potpuno propao zub može biti obnovljen, i u isto vrijeme, postoje situacije kada čak i zdrav zub mora biti izvađen.
Bolje je izvaditi umnjake, jer oni obično uzrokuju probleme
Nemojte izvaditi umnjake prije nego što oni počnu da Vam prave probleme.
Dobro zdravlje zuba može biti nasljeđeno
Nasljedni faktor igra manju ulogu u dobrom oralnom zdravlju. Glavni faktori su, ipak, pravilno održavanje oralne higijene i redovne posjete stomatologu.
Jedenje puno čokolade dovodi do kvarenja zuba
Ne, ali ako ne operete svoje zube ili barem isperete usta svaki put nakon što ste jeli čokoladu, rizik da dobijete karijes je veći.

Jedenje prevrućih ili prehladnih jela može oštetiti zube
Samo redovno konzumiranje zaista prevrućih ili ledenih jela može biti štetno za Vaše zube i zubne živce.
Koristeći čačkalice nakon obroka možemo proširiti razmak između zuba
Upotreba čačkalica obično ne može imati takve efekte, ali morate biti jako oprezni prilikom upotrebe čačkalice, jer možete oštetiti desni i druga meka tkiva u ustima.
Izbeljivanje zuba je štetno jer može oštetiti zubnu gleđ
Moderne metode za izbjeljivanje zuba, uključujući i lasersko izbjeljivanje zuba, imaju minimalno štetno djelovanje. Ipak, mora se zapamtiti da se izbjeljivanje zuba ne može preporučiti svakom. Izbjeljivanje nije preporučljivo onima koji imaju osjetljive zube, problematičanu gleđ, nerazvijena zubna tkiva, kao ni trudnicama i dojiljama.
Nije štetno izbeljivati zube običnom sodom bikarbonom (natrijum bikarbonatom)
To je zapravo vrlo štetno, jer soda bikarbona ima vrlo jake abrazivne efekte. Ako želite izbijeliti zube na jednostavan način, koristiti posebne paste za zube za izbjeljivanje. Takve paste za zube sadrže mnogo manje čestice koje ne štete zubima.

Nema potrebe voditi brigu o mliječnim zubima moje bebe, jer će za nekoliko godina oni svakako ispasti
To je apsolutno pogrešno sa mnogih tački gledišta. Prije svega, ako se ne brinete o mliječnim zubima, oni mogu ispasti prije vremena i uzrokovati probleme sa zagrižajem ili nepravilan razvoj stalnih zuba Vašeg djeteta. Osim toga, potrebno je započeti podučavati svoju djecu dobrim navikama oralne higijene od ranog djetinjstva.
Potrebno je izbegavati stomatološke procedure za vreme trudnoće
Uobičajeni stomatološki pregledi i tretmani se ne moraju izbegavati ni u trudnoći, ali postoji veliki broj postupaka, kao što su rentgensko snimanje ili hirurške stomatološke intervencije, koji se ne smiju primjenjivati u trudnoći.
Sve vrste stomatoloških procedura su vrlo bolne
Ne više. Savremene stomatološke tehnologije, uz pomoć različitih vrsta anestezije, omogućavaju obavljanje stomatološkog tretmana potpuno bezbolno.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -