NaslovnaZanimljivostiEvo zašto je kompjuterska izrada i modelovanje cirkonijuma svjetski hit

Evo zašto je kompjuterska izrada i modelovanje cirkonijuma svjetski hit

- Advertisement -

Kompjuterska izrada i modelovanje cirkonijumskih krunica, mostova i proteza postaje svjetski hit zahvaljujući poboljšanju performansi uređaja i materijala i jačanju konkurencije među proizvođačima opreme, pokazuje istraživanje portala Stomatologija.me.

CAD-CAM2

Naime i do sada se znalo da je riječ o najsofisticiranijoj tehnologiji, ali je njena preciznost i pouzdanost, kao i dostupnost širem krugu pacijenata znatno pojačana u poslednjih nekoliko godina.

Najvažnija stvar za građane korisnike stomatoloških usluga je to što je sve veća konkurentnost dovela do pada cijena opreme i materijala, a time i do smanjenja cijena stomatoloških usluga zasnovanih na cirkonijumu i CAD/CAM tehnologiji.

Ono u čemu se stručnjaci širom svijeta slažu je tehnologija sadašnjice omogućava stomatolozima da skeniraju zube pacijenata i modeluju krunicu dok je pacijent u ordinaciji. Proces koji je tradicionalno trajao sedmicu-dvije, sada se može uraditi za sat ili dva.

CAD/CAM uređaji koji u principu rade kao 3D skeneri i 3D štampači pružaju tako visoku preciznost izrade, da estetska vrijednost tih cirkonijumskih krunica i mostova nema premca među „konkurentskim“ tehnologijama.

glodalicaSkeniranje je mnogo preciznije od tradicionalne metode pravljenja otiska, dok dizajniranje uz pomoć CAD uređaja omogućava projektovanje i najsitnijih detalja. Posljednja „karika u lancu“ su takozvane CNC glodalice koje omogućuju vrlo visoku preciznost i pouzdanost izrade stomatoloških umetaka.

Napredak na polju poboljšanja crikonijumskih materijala omogućio je maksimalnu dugotrajnost takvih  umetaka što u kombinaciji sa estetikom koju pruža čini da ova tehnologija  postaje hit i preuzima primat u razvijenim zemljama Zapada.

Naravno, neće preko noći kompjuteri početi da zamijenjuju ulogu stomatologa i tehničara, i dalje će glavnu riječ imati ljudi, ali će njihovo umijeće upotrebe tehnologije određivati kvalitet stomatoloških usluga u budućnosti.

Najveće benefite će naravno imati krajnji korisnici, svi mi koji koristimo stomatološke usluge, jer će sve veća upotreba novih tehnologija doprinijeti pobojšanju kvaliteta rada i intervencija u ordinacijama širom svijeta.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -