Evo zašto često žvakanje žvake može da bude opasno

  Postoje određeni sastojci iz hrane koji čine da se osećamo naduto. Mliječni proizvodi? Naravno. Pivo? To svi znamo. Pa zar i ona minijaturna pločica žvakaće gume može da šteti? Prema jednom naučnom istraživanju, često korišćeni aditiv koji se može pronaći u nekim vrstama hljebova, slatkiša i žvakaćim gumama, povezan je sa zdravljem digestivnog trakta.

  Okidač za nadutost: titanijum dioksid (E171), koji se koristi da bi hrana izgledala ljepše. On čini da namirnica djeluje svjetlije. Naučnici su otkrili da on može spriječiti efikasnu apsorpciju hranljivih materija u digestivnom traktu, što, posljedično, može da pojača inflamaciju odnosno hronične zapaljenske procese u organizmu. Samo da budem potpuno jasna: pomenuti aditiv, koji se nalazi i u velikom broju kozmetičkih proizvoda – od pasti za zube do sredstava za sunčanje – smatra se bezbijednim i nalazi se na svim listama dozvoljenih aditiva.

  Dakle, neće nas ubiti, ali ipak izaziva suptilne nuspojave za koje treba da znamo. Zaključak: Žvakanje žvake nakon što smo pojeli porciju grčke salate možda će nas riješiti mirisa crnog luka, ali ako nam je to redovna navika, titanijum dioksid može umanjiti efekte zdrave ishrane. (Kurir)

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.