Naslovna Savjeti Evo šta zubi govore o vašem zdravlju

Evo šta zubi govore o vašem zdravlju

Zdravo tijelo započinje dobrom higijenom. Redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca i redovni odlasci stomatologu vam mogu pomoći da spriječite nastanak bolesti usne šupljine i tako potpomoći zdravlju cijelokupnog organizma. Njega usne šupljine je puno više od samo lijepog osmeha. Stanje usne šupljine uveliko otkriva zdravstveno stanje vašeg tijela. Donosimo vam znakove koji upućuju da sa zdravljem vašeg tijela možda nešto nije u redu.

Krvarenje desni

Ako su desni upaljeni i krvare prilikom četkanja zuba, postoji velika vjerovatnoća da patite od nekog oblika bolesti desni, ali i od dijabetesa. Naime, istraživanja su pokazala da dijabetičari imaju čak dvostruko veći rizik od nastanka bolesti desni, u odnosu na osobe koje ne pate od dijabetesa. Bolesti desni su posledica bakterijske infekcije. Desni mogu biti pojačano osjetljive na bakterije i mikroorganizme koji su prisutni u usnoj šupljini. Istraživanja su pokazala da pravilno održavanje higijene usne šupljine ne mora značiti da će vaši desni biti otporni, ali definitivno može smanjiti rizik od nastanka raznih komplikacija i bolesti.

Pucanje zuba

Napuknuća zuba su neizostavan dio starenja, ali mogu biti znak refluksa želudačne kiseline. Kada patite od refluksa želudačne kiseline, kiselina iz želudca se počinje vraćati u jednjak, a vi imate simptome žgaravice.

Hronični refluks želudačne kiseline može oštetiti caklinu i zube. Oni mogu postati slabiji i osetljiviji, zbog čega lakše dolazi do napuknuća. Refluks želudačne kiseline može uzrokovati brže propadanje i starenje zuba.

Hronične rane u ustima

Potpuno je normalno s vremena na vrijeme imati ranu u ustima, naročito ako imate naviku grickati usnu šupljinu. Ako te rane ne prolaze u roku od 2 nedelje, svakako biste trebali posjetiti stomatologa. Vjerovatno nije u pitanju ništa opasno, ali u najozbiljnijem slučaju postoji mogućnost da se radi o raku usne šupljine.

Istraživanja su pokazala da svake godine širom svijeta sve veći broj ljudi pati od raka usne šupljine, a najveći rizik imaju pušači. Najgore od svega jest činjenica da je stopa preživljavanja od raka usne šupljine poprilično niska. Upravo zbog toga je važno usnu šupljinu redovno pregledavati kako bi se rak mogao otkriti u najranijoj fazi.

Povlačenje zubnog mesa i klimavost zuba

Vjerovali ili ne, stomatolog može biti prvi stručnjak koji će prepoznati znakove osteoporoze. Povlačenje zubnog mesa, klimavost i ispadanje zuba su neki od prvih znakova osteoporoze, bolesti koja je jako uobičajena kod žena iznad dobi od 50 godina Osteoporozu može biti teško prepoznati jer ona u rijetkim slučajevima nastupa naglo. Simptomi su suptilni sve dok kosti ne postanu jako slabe i lomljive. Ali, stomatolog može primetiti prve simptome na zubima, a vi ćete tako na vreme moći početi poduzeti potrebne mere za prevenciju pogoršanja osteporoze. Stomatolog vam može pomoći rutinskim i redovnim pregledima. Na vrijeme će moći prepoznati infekcije i preporučiti vam korake pomoću kojih ćete izlečiti upale zubnog mesa i smanjiti nakupljanje zubnog kamenca.

- Advertisment -

POPULARNO

Poslije vađenja zuba, rana nikako ne smije da se ispira

Vađenje zuba u nekom trenutku u životu postane neophodnost. Ukoliko dozvolimo da se dogodi da je vađenje zuba potrebno, onda sa tim...

Naučnici tvrde: Broj zuba otkriva probleme sa zdravljem i koliko ćete živjeti

Redovna oralna higijena je osnovna stvar kod svakog čovjeka iz estetskih razloga, ali i mnogo zdravstvenih. Pregledom usne duplje može da se...

Predstavljamo: Super-Snap Mini-Kit

Super-Snap diskovi na jednostavan način poliraju i obrađuju kompozite brzo i sigurno. Diskovi različitih veličina i finoće imaju elastične držače, koji se...

U julu smo imali preko 190.000 otvorenih stranica, 32% više nego prethodni mjesec

Još jedan fenomenalan mjesec je iza nas, kada je u pitanju čitanost portala www.stomatologija.me. Imali smo 190.323 otvorene stranice i 62.689 pojedinačnih...
- Advertisment -