NaslovnaObavještenjaEvo koje su promjene u ustima uzrokovane starenjem

Evo koje su promjene u ustima uzrokovane starenjem

- Advertisement -

Starenje je fiziološki proces u toku kog dolazi do promjena na svim tkivima i organima ljudskog organizma, pa tako dolazi i do promjena na zubima i mekim tkivima usne duplje. To znači da u određenim godinama života postoji rizik za pojavu određenih problema ili oboljenja. Međutim, oni se mogu izbjeći sa promjenom životnih navika.

TROŠENJE GLEĐI je proces koji se karakteriše gubitkom zubne strukture u toku ishrane, naročito ukoliko se konzumira čvrsta hrana, zatim kao posljedica grickanja čvrstih predmeta, prekomjerne konzumacije gaziranih napitaka i alkohola, agresivnog četkanja zuba u toku održavanja oralne higijene, stiskanja zuba u toku spavanja ili nepravilnog zagriza. Promjene na zubima su najčešće u vidu abrazija (trošenje griznih površina i sečivnih ivica zuba) i erozija (nekarijesne lezije najčešće na vratu zuba). Sa starenjem, ove promjene su izraženije zbog gubitka čvrstine i otpornosti gleđi, koja je podložnija habanju. Da bi se smanjila količina izgubljenje čvrste zubne supstance u određenim godinama, potrebno je izbaciti sve štetne navike koje dovode do erozije i abrazije zuba. Ukoliko je gubitak zuba izražen, onda je potrebno ostatak zubne strukture zaštititi izradom odgovarajućih protetskih nadoknada, koje će spriječiti dalje trošenje zuba.

SUVA USTA se učestalo javljaju kod starijih osoba. Može nastati kao posljedica starenja, a može i kao posljedica konzumiranja određenih lijekova koji smanjuju lučenje pljuvačke. U svakom slučaju, treba imati na umu da pljuvačka predstavlja važan faktor u odbrani od nastanka karijesa i parodontopatije, zbog čega starije osobe iziskuju redovnu i pravilnu oralnu higijenu, kao i redovne posjete stomatologu. Smanjeno lučenje pljuvačke ne pogoduje ni mekim tkivima usne duplje, te je sluzokoža usana, obraza, jezika i desni podložna isušivanju, nastanku infekcija i povređivanju. Da bi se spriječile posljedice suvih usta, neophodno je unositi što veću količine vode u ogranizam, zadržavati vodu u ustima na par sekundi prije nego što se proguta, koristiti rastvore za ispiranje usta…

OBOLJENJE DESNI je karakteristično za starije doba. Iako postoje mnogi faktori koji dovode do oboljenja desni u kasnijoj životnoj dobi (cigarete, alkohol), oboljenja desni najčešće nastaju kao posljedica smanjenja imunoloških sposobnosti čitavog organizma, pa tako i usne duplje da se odupre faktorima koji uzrokuju gingivitis i parodontopatiju. Promjenama na desnima dodatno pogoduje smanjeno lučenje pljuvačke karakteristično za stariju dob. Da bi se spriječio razvoj parodontopatije ili bar usporio proces, neophodno je da oralna higijena i u starijoj životnoj dobi bude perfektna, a štetne navike eliminisati što ranije.

POVEĆAN RIZIK ZA NASTANAK ORALNOG KARCINOMA je karaktetistčan za stariju dob. Zbog svih promjena koje trpe ćelije i tkiva u organizmu, pa i usne duplje, one su podložnije malignoj alteraciji i nastanku karcinoma. Naročito, ukoliko su ove promjene udružene sa štetnim navikama koje pogoduju razvoju karcinoma, kao što su učestala konzumacija cigareta, žestokih alkoholnih pića, ekstremno začinjene hrane… (www.stomatolog-novi-sad.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -