NaslovnaZanimljivostiEvo kako je nastao trend izbjeljivanja zuba

Evo kako je nastao trend izbjeljivanja zuba

- Advertisement -

Izbjeljivanje zuba je neizostavan savremeni trend u estetskoj stomatologiji, ali mali broj ljudi zna da je taj proces nastao početkom osamdesetih godina prošlog vijeka i to sasvim slučajno.

Kada je, još oko 1980, stomatolog po imenu Bil Klusmeier primjetio da pacijenti koji nose fiksnu protezu često imaju upalu desni – došao je do jednostavne ideje. Znajući da upalu desni izazivaju anaerobne bakterije (to su one koje ne mogu da žive u prisustvu kiseonika) odučio je da ih napadne- upravo kiseonikom. Dao je pacijentima da ispiraju usta hidrogenom! To je isti onaj hidrogen od 3% koji i danas možete kupiti u apoteci. Uskoro je, međutim, obajvio neobičnu opservaciju: pacijenti koji su ispirali usta hidrogenom imali su ne samo zdravije desni nego i bijelje zube.

Nakon par godina dr Van Haywood je nastavio ispitivanja i objavio fascinantne rezultate. Od tada se dalje razvijaju materijali i metode za izbjeljivanje zuba. Iako je u međuvremenu otkriveno da se zubi mogu izbjeljivati i laserom, enzimima i na još par interesantnih načina – 30 godina kasnije izbjeljivanje zuba peroksidom (vodonik peroksid i na karbamid peroksd, zavisno da li se radi o ordinacijskom ili kućnom bijeljenju) i dalje ostaju metod izbora, jer istraživanja pokazuju da je on najbjezbedniji, a savršeno efkasan.

Baš kao što svi imamo drugačiju boju kose i kože , tako imamo i drugačiju boju zuba. Nečiji zubi su čim izrastu manje bijeli nego zubi nekih drugih ljudi.

Međutim , na bjelinu Vaših zuba utiču i mnogi drugi faktori , kao na primjer :

  • Pušenje cigareta ili žvakanje duvana, uzimanje kafe, čaja ili crnog vina kao i hrane kao sto su višnje ili borovnice.
  • Nagomilani zubni kamenac  (plak koji je očvrsnuo i poprimio smeđu ili zućkastu boju) do čega dolazi ako ne perete redovno zube četkicom i ne čistite ih koncem.
  • Uzimanje previše fluora ili antibiotika u vrijeme kada se zubi formiraju šesto ostavlja pjegice na zubima.
  • Oštećenje zuba (kada imate povredu lica), kada dodje do prskanja krvnih sudova u zubu zbog čega zub postane smeđ, siv ili crn.
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -