fbpx
NaslovnaObavještenjaEU zabranila upotrebu amalgama u plombama

EU zabranila upotrebu amalgama u plombama

- Advertisement -

Na samitu političkih tijela Evropske unije (EU) – Evropskog Parlamenta, Evropske komisije i Savjeta Evrope donijeta je preliminarna odluka o zabrani upotebe amalgamskih plombi kod djece mlađe od 15 godina, trudnica i dojilja. Odluka će stupiti na snagu od prvog jula 2018. godine, javlja Dental Tribune.

amalgamske plombePostignut je i dogovor da se od 2020. godine krene sa potpunim ukidanjem zubnih plmbi koje sadrže živu, kako bi njihova upotreba bila u potpunosti zaustavljena do 2030. godine.

Privremeni sporazum je postignut na samitu između tri EU institucije-Evropski parlament, Evropska komisija i Savet Evropske unije šestog i sedmog decembra. Akcija, koju sada moraju odobriti Parlament i Savjet, dio je šire inicijative za implementaciju ciljeva Minamata Konvencije, koji ima za cilj suzbijanje korišćenja žive i njenog oslobađanje u životnu sredinu. Ova odredba takođe zahtijeva od svake države članice da utvrdi nacionalni plan o tome kako će smanjit upotrebui amalgama upotrebu, od prvog  jula 2019. godine.

– Ovim sporazumom, Evropa zauzima važan korak ka preuzimanju liderstva u sprovođenju Minamata Konvencije. Ovi koraci ka eliminisanju stomatološkog amalgama sada će imati velikog odjeka širom svijeta – saopštila je Elena Limberidi-Settimo iz Evropskog biroa za životnu sredinu, komentarišući dogovor.

Procjenjuje se da amalgam godišnje oslobodi do 75 tona visoko toksičnih teških metala samo na teritoriji EU. Iako Evropska komisija smatra kako su amalgamske plombe bezbjedne za pacijente, studije su pokazale da zubni amalgam može dovesti do trovanja živom kod genetski osetljive populacije.

Pored toga, kritičari izrazili su zabrinutost u vezi sa zdravstvenim rizicima pri obradi i odlaganju materijala, kao i kod paljenja preminulih u krematorijuma. Studije koje uključuju stomatološke zdravstvene radnika su pokazala da izlaganje živi zubnog amalgama tokom postavljanja i uklanjanja može izazvati ili doprinijeti stvaranju mnogih hroničnih bolesti  kao i da može voditi do depresije, anksioznosti i samoubistva.

Iako upotreba amalgama opada u mnogim zemljama sa visokim prihodima, trenutno ne postoje široko dostupne alternative u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom.

– Naša profesija mora da ostane posvećena ukidanju upotrebe amalgama zbog širih štetnih efekata žive na životnu sredinu i zdravlje – poručio je prof Dejvid Vilijams, potpredsjednik Odbora za SDI nauke u razgovoru za Dental Tribune.

– Kao profesija, imamo odgovornost da pronađemo bolje, bezbjednije i pristupačne alternative za zubni amalgam kako bismo u potpunosti bili na usluzi našim pacijentima – zaključio je on.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -