fbpx
NaslovnaIntervjuErozije zuba - kako nastaju i kako ih kontrolisati?

Erozije zuba – kako nastaju i kako ih kontrolisati?

- Advertisement -

U svakodnevnoj stomatološkoj praksi sve češće susrećemo pacijente sa različitim nekarijesnim oštećenjima zubnog tkiva. Pored atricija, abrazija i abfrakcija, veoma važno mjesto među ovim oštećenjima zauzimaju erozije.

Šta su erozije?
Erozije zuba definišu se kao hronično i nepovratno rastvaranje tvrdih zubnih tkiva koje je uzrokovano kiselinama nebakterijskog porijekla. U slučajevima gdje je trošenje zuba obimno, ako uzrokuje funkcionalne i estetske probleme, kada je neusklađeno sa starošću pacijenta i kada su prisutni bol i osjetljivost, može se okarakterisati kao patološko stanje. Smatra se da je porast učestalosti erozija rezultat promjena u svakodnevnim navikama vezanim za način života i ishranu koje su u posljednjih nekoliko decenija zahvatile veliki broj ljudi. Zbog svega navedenog, jasno je prepoznat značaj prevencije ove pojave za oralno zdravlje.

Slika 1. Često konzumiranje citrusnog voća je uobičajeni uzrok erozija na zubima.

Prevalencija
Procijenjena globalna prevalencija erozija kod adolescenata je 30%, a istraživanja pokazuju da težina i učestalost erozija rastu sa godinama. Zastupljenost erozija izrazito varira u različitim dijelovima svijeta, zbog čega je raspon prevalencije u literaturi veoma širok – od 4% do 100% kod odraslih pacijenata.
Etiologija
U etiologiji erozija izdvajaju se brojni faktori koji se mogu svrstati u dvije velike grupe: spoljašnji i unutrašnji faktori. Kao i kod karijesa, rizik za pojavu erozija je individualan.

Spoljašnji faktori
Među spoljašnjim faktorima, najznačajnije mjesto zauzimaju kiseli napici i hrana (Slika 1). Česta konzumacija voćnih sokova, sportskih i energetskih napitaka sa niskim pH je uobičajeni uzrok pojave erozija na zubima. Kiseli medikamenti rastvoreni u vodi, kao što su vitamin C (askorbinska kiselina) ili aspirin (acetilsalicilna kiselina) mogu biti faktor rizika za pojavu erozija ukoliko se unose redovno u dužem periodu. Unos droga kao što su metamfetamin, kokain i 3,4-metilen dioksimetamfetamin (u žargonu: ekstazi) je, takođe, povezan s erozijom zuba.

U literaturi je opisana i pojava erozija zbog čestog plivanja u neadekvatno hlorisanim bazenima sa niskim pH vode. Erozije koje su uzrokovane spoljašnjim faktorima su često najizraženije na labijalnim površinama prednjih zuba, bukalnim površinama bočnih zuba i okluzalnim površinama bočnih zuba u donjoj vilici. Kako bi se ispravno identifikovao izvor kiseline, osim kliničkog pregleda veoma je značajna i detaljna anamneza. Analiza ishrane pacijenta uz pomoć dnevnika ishrane koji vodi pacijent može pružiti važne informacije tokom dijagnostike. Poznato je i da su neka zanimanja povezana sa pojavom erozija, kao npr rad u fabrikama baterija i municije, zbog izlaganja isparenjima industrijskih kiselina.

Slika 2. U ranoj fazi erozivnog trošenja, karakterističan je gubitak strukture vrhova kvržica u vidu formiranja konkavnih udubljenja (kod ovog pacijenta vidljivo je na drugim mlečnim molarima).

Unutrašnji faktori
Unutrašnji faktori obuhvataju situacije u kojima je želudačna kiselina prisutna u usnoj duplji u količini koja prevazilazi puferski kapacitet pljuvačke, što se može desiti zbog gastroezofagealnog refluksa, bulimije nervoze ili povraćanja tokom trudnoće. Erozije uzrokovane unutrašnjim faktorima najčešće se javljaju na palatinalnim površinama prednjih zuba, na okluzalnim površinama gornjih i donjih bočnih zuba, kao i na bukalnim površinama donjih bočnih zuba.

Uobičajeni simptomi refluksa kod odraslih uključuju kiseli ukus u ustima, gorušicu, uporno kašljanje, povraćanje, podrigivanje, zadah iz usta, osjećaj knedle u grlu, bol u trbuhu, bol u grlu i promuklost. Kod djece sa refluksom može se javiti poremećaj spavanja, laringitis, bronhitis, neadekvatno dobijanje na težini, anemija, problemi s hranjenjem, astma, razdražljivost i česte upale pluća. Postavljanje definitivne dijagnoze refluksa je isključivo u nadležnosti gastroenterologa. Kod pacijenata kod kojih se nakon detaljne anamneze i kliničkog pregleda ne može utvrditi uzrok erozija, treba posumnjati na „tihi refluks“, kada gore navedeni simptomi refluksa u potpunosti izostaju.

Ova pojava može biti faktor rizika za pojavu adenokarcinoma jednjaka, zbog čega je veoma važno da stomatolog ovakve pacijente uputi gastroenterologu, kako bi se potvrdilo ili isključilo prisustvo tihog refluksa. Takođe, bilo bi dobro i da gastroenterolog pacijente sa refluksom uputi stomatologu, kako bi se na vrijeme preduzele mjere za prevenciju erozija. Dijagnoza bulimije nije nimalo jednostavna, a tretman zahtijeva multidisciplinarni pristup koji pored gastroenterologa, psihologa ili psihijatra uključuje i stomatologa. Znači i simptomi poremećaja ishrane mogu biti suve ili ispucale usne, otok parotidne pljuvačne žlezde, ezofagitis i peckanje jezika.

Slika 3. Aplikacija laka sa fluoridima može da eliminiše preosetljivost zuba, da uspori erozivno trošenje, kao i da podstakne procese remineralizacije.

Prevencija
Imajući u vidu da je primarnu prevenciju erozija veoma teško postići, izuzetno je važno otkriti promjene u početnoj fazi, kako bi se preventivnim mjerama zaustavilo dalje propadanje denticije. Efikasne preventivne mjere mogu suzbiti neprijatne subjektivne simptome ukoliko su prisutni i zaustaviti erozivno trošenje zuba. Rana dijagnostika erozivnog procesa može biti teška, imajući u vidu da većina pacijenata nema simptome, posebno kada je napredovanje procesa sporo i omogućava formiranje reparatornog dentina sa okluzijom dentinskih tubula.

Rani klinički znaci su gubitak teksture gleđi, mat izgled površine gleđi, kao i gubitak strukture vrhova kvržica u vidu formiranja konkavnih udubljenja (Slika 2). U kasnijim fazama dolazi do potpunog gubitka okluzalne morfologije i izravnjavanja okluzalnih struktura. Kada su prisutni ispuni, karakteristično je da jasno prominiraju u odnosu na okolne zubne strukture koje su zahvaćene erozijom. Kada se utvrde etiološki faktori erozije zuba, presudno je da se postigne kontrola ovih faktora. Prevencija i rano otkrivanje erozija treba da budu primarni cilj stomatologa, zbog toga što u uznapredovaloj fazi erozije zahtijevaju kompleksnu i često veoma skupu terapiju.

Edukacija i motivacija pacijenta je od izuzetne važnosti, imajući u vidu da efikasne preventivne mjere za zaustavljanje / usporavanje napredovanja erozija podrazumijevaju i promjene u ponašanju. Ukoliko se utvrdi da su erozije uzrokovane spoljašnjim faktorima, pacijentu treba ukazati na štetnost aktuelnog načina ishrane i predložiti strategije za smanjenje unosa kiselih napitaka i kisele hrane. Neke navike poput zadržavanja pića u ustima ili mućkanja, mogu pogoršati erozivni potencijal kiselog napitka. Eliminacija određene hrane ili smanjenje vremena kontakta sa zubima (npr. upotreba slamke) se takođe može savetovati pacijentu.

Foto: healthpector.com

Erozije koje su uzrokovane unutrašnjim faktorima zahtijevaju multidisciplinarnu terapiju i upućivanje pacijenta ljekaru, ukoliko već nije u procesu liječenja. U slučaju bulimije ili erozije zbog kiselih napitaka / hrane, pacijentima treba savjetovati da nakon povraćanja ili unošenja kiselih napitaka / hrane izbjegavaju pranje zuba narednih 30 minuta, a da usta isperu vodom ili rastvorom sa fluoridima, zbog toga što su tokom ovog perioda zubna tkiva osjetljivija na abraziju usljed četkanja zuba. Savjetuje se i upotreba mekanih četkica, kao i zubnih pasti niske abrazivnosti sa fluoridima. Veoma važno mjesto zauzima i redovno (dva do četiri puta godišnje) nanošenje laka sa fluoridima kako bi se podstakli procesi remineralizacije, usporilo erozivno trošenje i eliminisala preosjetljivost zuba ukoliko je prisutna (Slika 3). Žvakaće gume bez šećera mogu biti značajne zbog podsticanja lučenja pljuvačke.

Zaključak
Razumijevanje etioloških faktora i rana dijagnoza su od suštinskog značaja za sprječavanje i liječenje erozija zuba. U uznapredovaloj fazi erozivni proces može dovesti do preosjetljivosti dentina, estetskih problema i gubitka vertikalne dimenzije okluzije, što utiče na kvalitet života povezanog sa oralnim zdravljem.
Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -