NaslovnaObavještenjaErozija zuba: Kako nastaje, simptomi i liječenje

Erozija zuba: Kako nastaje, simptomi i liječenje

- Advertisement -

Erozija zuba (takozvane klinaste erozije) predstavlja nekarijesno ostećenje zubnog tkiva koji može nastati na jednom ili više zuba. Najčešće se javljaju u vratnom dijelu zuba i takvi zubi mogu biti veoma osjetljivi na nadražaje (hladno, toplo, slatko, kiselo), a oštećenje može biti i u tolikoj mjeri da ugrozi zubni živac. To oštećenje može nastati iz više razloga, kao najčešći navode se: neuravnoteženi zagrizaj, nepravilna tehnika pranja zuba, upotreba tvrde četkice za pranje zuba kao i često konzumiranje gaziranih i kiselih napitaka. Da bi se ovakva ostećenja spriječila ili zaustavila, neophodno je otkloniti uzrok i promijeniti loše navike.

Promjene na zubima kod erozije su gotovo su neprimjetne, sve dok se ne smanji debljina zubne gleđi. Tokom vremena dolazi do potpunog nestanka gleđnog omotača, pa erozija nepreduje, te zahvata dentin. Tek tada se javlja prvi simptom povišene osjetljivosti dentina, koji se manifestuje kao kratkotrajan bol prilikom uzimanja rashlađene ili kisele hrane i pića, a takođe i prilikom pranja zuba.
Zubne erozije javljaju se kao posljedica hroničnog izlaganja zuba spoljašnjim i unutrašnjim kiselinama. Spoljašnje kiseline u usnu duplju dospijevaju iz spoljašnje sredine – putem ishrane (najčešće u obliku kisele hrane i pića) ili u vidu aerozagađenja u određenim životnim sredinama. Izvori kiselina mogu biti namirnice: voće (limun, jabuka, pomorandža…), paradajz, senf, kečap, napici (naročito gazirani), voćni sokovi (pomorandža, grejpfrut, kivi..), energetska pića i sportska pića, te alkoholna pića (pogotovo bijelo vino). Ovde spadaju i pojedini lijekovi (inhalatorni lijekovi koji se koriste u terapiji astme i hronično opstruktivne bolesti pluća – HOBP), kao i preparati kakvi su: šumeći C-vitamin, C-vitamin u tabletama za žvakanje, te napitci koji sadrže gvožđe.

Unutrašnja kiselina (želudačna hlorovodonična kiselina) dospijeva u usnu duplju usljed čestog povraćanja (jednom nedeljno ili češće), izazvanog psihičkim poremećajima ili zbog vraćanja želudačnog sadržaja usljed poremećaja u digestivnom traktu tzv. gastroezofagealni refluks. Pošto želudačna kiselina ima mnogo veću kiselost od kritične kiselosti pljuvačke, koja izaziva otapanje gleđi, to znači da dugotrajniji refluks hlorovodonične kiseline u usnu šupljinu može prouzrokovati velike gubitke zubnih struktura.
Faktori koji utiču na nastanak dentlanih erozija su: hemijski faktori, biološki faktori i ponašanje (loše navike) ljudi.
Hemijski faktori – kao najčešći uzrok dentalnih erozija ističu se jela i pića koja sadrže kiseline. Pojačano konzumiranje voćnih napitaka (čiji je sastojak limunska kiselina) generalno se smatra vrlo zdravim, međutim, često se zanemaruje negativan uticaj kiseline na zdravlje zuba. Ipak, namirnice poput različitih vrsta jogurta i drugih mliječnih proizvoda, uprkos većoj kiselosti, ne djeluju erozivno, zato što su bogate kalcijumom i fosfatima.

Biološki faktori koji utiču na nastanak dentalnih erozija su: protok i sastav pljuvačke, sastav i struktura zuba, kao i položaj mekih tkiva i jezika u odnosu prema zubima.
Na nastanak dentalnih erozija utiču sledeće navike: neadekvatan način unosa kisele hrane (pijuckanjem ili zadržavanjem gutljaja u ustima), produžena izloženost dejstvu kiselina, velika učestalost i prekomjerni unos erozivnog agensa, te neadekvatna oralna higijena, četkanje zuba tvrdom četkicom za zube (uz jak pritisak), korišćenje paste za izbjeljivanje zuba, izbjeljivanje zuba jakim kiselinama u stomatološkoj ordinaciji, zavisnost od droga (kokain i ekstazi).

Nastanak zubnih erozija kod ovih osoba povezan je sa konzumiranjem većih količina kiselih napitaka – usljed dehidratacije i smanjenog lučenja pljuvačke.
Zubne erozije često se svrstavaju i u kategoriju profesionalnih oboljenja: kod osoba koje svakodnevno testiraju vino (enologa i somelijera), usljed degustacije mućkanjem vina u usnoj šupljini – kako bi se što bolje osjetio njegov ukus, zubne površine se konstantno oblažu tim pićem, kod osoba koje rade u fabrikama (izloženih isparavanju industrijskih kiselina, kao i u biohemijskim laboratorijama, svakodnevni dodir s anorganskim i organskim kiselinama na poslu može povećati učestalost javljanja zubnih erozija), kod sportista (profesionalnih plivača, ronilaca i vaterpolista – zubne erozije nastaju usljed upotrebe hlora u bazenima, kao i niske pH vode, s obzirom na činjenicu da oni u takvoj vodi provode i više od 30 sati nedeljno).
Liječenje klinastih erozija je jednoseansalno, kompozitnim plombama ili estetskom fasetama.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -