NaslovnaObavještenjaEmocionalno zdravlje i stomatologija

Emocionalno zdravlje i stomatologija

- Advertisement -

Emocionalno zdravlje može uticati na oralno zdravlje. Stomatološka fobija može da spriječi pojedince da redovno posjećuju stomatološku ordinaciju.

Međutim, kada je bol toliko jak, nikakav strah neće spriječiti posjetu stomatološkoj ordinaciji. Nažalost, u tom trenutku, prevencija je obično prekasna, a često je potrebna i ekstenzivna terapija.

U nekim slučajevima, pojedincima se mogu propisati lijekovi za poboljšanje emocionalnog zdravlja. Ovi lijekovi, takođe, mogu imati neželjene sporedne efekte, kao što su suva usta, što može negativno da utiče na oralno zdravlje.

Foto: osundigital.com
Foto: osundigital.com

Oralno zdravlje utiče na emocionalno zdravlje. Zdrav osmijeh nije skriven. Nezdravi osmijeh je često skriven zbog estetske nesigurnosti, ali i zbog mogućeg mirisa parodontitisa (bolesti desni).

Loš zadah, poznat i kao halitoza, uzrokovan bolešću desni, dovodi do toga da se nerado smiješimo ili čak govorimo u blizini drugih ljudi.

Pojedinac koji ima zdrave zube i desni neće se plašiti ili se stidjeti da se nasmije. Takođe, stomatolog treba pažljivo pratiti koje lijekove uzima pacijent i smanjiti efekte određenih lijekova na smanjenje lučenja pljuvačke.

Izvor: Dokom stomatolog

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -