Naslovna Zanimljivosti Duga je istorija "zubić vile" i bacanja dječijih zuba

Duga je istorija “zubić vile” i bacanja dječijih zuba

Iako je tradicija „zubić vile“ bila do skoro, kulture širom svijeta stotinama godina unazad su imale posebne rituacije kada djeca ostanu bez zuba.

U 13. vijeku, islamski učenjak Ibn Abi el-Hadid je pomenuo bliskoistočnu tradiciju bacanja zuba bebe u nebo ili prema suncu.

Na taj način su se molili da bolji zub zamijeni onaj koji je ispao.

Bacanje zuba je uobičajena praksa bila i u Turskoj, Meksiku i Grčkoj, gdje su djeca tradicionalno bacala svoje zube na krov kuće.

U Indiji, Koreji, Vijetnamu i na Filipinima, donji zubi su se se bacali ili još uvijek bacaju prema gore, a zubi iz gornje vilice na pod kako bi se „ohrabrili“ novi  zubi da rastu ravno.

Tradicija nije bila takva u svim zemljama. U Norveškoj i Finskoj su, recimo, djeca upozoravana na ispadanje zuba kod onih koji ih ne peru na pravi način.

- Advertisment -

POPULARNO

Na studijski program dentalne medicine u Banjaluci, biće upisano 60 studenata, upis počinje 22. juna

Na Medicinskom fakultetu pri Univerzitetu u Banjaluci, uskoro počinje upis nove generacije studenata. Za studijski program dentalna medicina,...

Webinar: Course on contemporary self ligation

U organizaciji American Orthodontics-a, u subotu (30. maj) biće održan webinar. Predavači će biti doktor Amritraj Singh Jabbal...

Predstavljamo: Aeramax – sertifikovani pročišćivač vazduha za stomatološke ordinacije i zubotehničke laboratorije

U prosjeku 90% svog vremena provodimo u zatvorenom, a devet sati svaki dan dijeleći prostore s drugima. Iako obično ne razmišljamo o...

Na Stomatološkom fakultetu u Pančevu upis počinje 15. juna, mjesta ima za 60 brucoša

Upis novih studenata, na prvu godinu integrisanih akademskih studija školske 2020/2021. godine na Stomatološkom fakultetu u Pančevu, počinje 15. juna.
- Advertisment -