NaslovnaSavjetiDržite li se svega sa liste? Devet savjeta za zdravije zube

Držite li se svega sa liste? Devet savjeta za zdravije zube

- Advertisement -

Svoje zube ponekad uzimamo zdravo za gotovo, ne razmišljajući kako male odluke koje svakodnevno donosimo utiču na njihovo stanje i dugovječnost.

U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta, koji će vam pomoći da svoj lijepi osmijeh zadržite još dugi, dugi niz godina.

1.Ne propuštajte pranje zuba prije spavanja
Dobro znamo kako je preporuka da se zubi četkaju najmanje dva puta dnevno. Ipak, neki povremeno preskaču četkanje zuba prije odlaska u krevet, posebno kad je riječ o djeci.

Dok spavamo, lučenje sline se drastično smanjuje, što stvara savršene uslove za razmnožavanje bakterija u ustima. Četkanjem zuba na kraju dana uklanjamo plak i bakterije koji su se nagomilali tokom dana, te tako smanjujemo vjerovatnoću za nastanak karijesa, ali i problema s desnima. Stoga, koliko god bili neraspoloženi ili umorni, ne preskačite četkanje prije spavanja.

2.Obratite pažnju na kvalitet četkanja
Umor prilikom noćnog četkanja i žurba zbog kašnjenja na posao prilikom jutarnjeg četkanja mogu biti neki od razloga zašto ponekad posvetimo minimalno pažnje kvaliteti pranja zuba. A četkanje reda radi skoro je jednako loše kao i da ste preskočili četkanje u potpunosti. Uzmite vremena za kvalitetno četkanje dva puta dnevno, koristite četkicu za zube kružnim pokretima i ne pretjerujte s pritiskom. Naravno, odabir četkice je takođe važan.

3.Ne zanemarite četkanje jezika
Osim na zubima, plak se može taložiti i na jeziku, što može rezultirati lošim zadahom, ali i drugim oralnim problemima. Kako biste to spriječili, prilikom svakog pranja zuba nježno očetkajte i jezik.

4.Koristite pastu za zube s fluorom
Prilikom odabira paste za zube svašta može uticati na vaš odabir, a u stvarnosti je bitno samo jedno – sadržaj fluora. Fluor je ključan za održavanje oralnog zdravlja i sprječavanje propadanja zuba. Ovo čini na način da se bori protiv mikroorganizama koji štete zdravlju zuba i stvara zaštitnu barijeru na površini zuba. Stoga prilikom kupovine provjerite sastav i svakako odaberite pastu za zube s fluorom.

5.Konac za zube jednako je važan kao i četkanje
Mnogi ne koriste konac za zube, ali njegova uloga je izuzetno važna. Konac za zube očistiće područje između zuba koje je teško dostupno ili potpuno nedostupno vlaknima četkice za zube te tako spriječiti nastanak karijesa na ovim skrivenim mjestima.

Foto: freepik.com

Korišćenje konca za zube, osim uklanjanja plaka i ostataka hrane, takođe stimulira desni i smanjuje upalne procese na ovom području. Generalna preporuka je koristiti konac za zube jednom dnevno.

6.Razmotrite i korišćenje tekućine za ispiranje usta
Korišćenje tekućine za ispiranje usta nije imperativ za dobru oralnu higijenu, kao što su četkica, pasta s fluorom i konac. Međutim, ove tekućine, ipak, mogu imati svoje prednosti, posebno za osobe koje možda ne četkaju i koriste konac dovoljno dobro, što je često primjer kod djece. Tekućina za ispiranje usta doprinijeće neutralizaciji kiselina u ustima i čišćenju teško dostupnih mjesta i desni te smanjiti nakupljanje plaka, a i korisna je za osvježavanje daha.

7.Pijte više vode
Voda je najbolji odabir pića za zdravlje usne šupljine. Preporučljivo je nakon svakog obroka popiti čašu vode, jer ćete tako smanjiti negativan uticaj koji određena hrana i piće mogu imati na zdravlje zuba i desni.

8.Smanjite konzumaciju slatke i kisele hrane
Šećer se u usnoj šupljini pretvara u kiselinu koja oštećuje zubnu gleđ, što na kraju dovodi do nastanka karijesa i propadanja zuba. Šećer, voće bogato kiselinama (citrusi, ananas, breskve, ali i rajčica) te neki čajevi i kafa štetni su za gleđ.

To ne znači da biste ih trebali u potpunosti izbjegavati, ali je dobro biti svjestan ove činjenice i u skladu sa savjetom 7, popiti čašu vode nakon njihove konzumacije.

9.Posjetite zubara dva puta godišnje
Redovno posjećivanje zubara, a ne samo onda kad osjetimo bol, je nešto čega se, nažalost, samo rijetki pridržavaju. Većina problema sa zubima i usnom šupljinom ne boli u početnoj fazi, a tada ih može otkriti jedino stručno oko stomatologa. Kao i sve druge zdravstvene probleme, karijes i bolesti desni bolje je detektovati čim ranije, jer će onda i proces njihovog liječenja biti puno brži, blaži i jednostavniji.

Izvor: senzacionalno.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -