NaslovnaSavjetiDržite li pravilno jezik? Čak i to može uticati na vaše zdravlje

Držite li pravilno jezik? Čak i to može uticati na vaše zdravlje

- Advertisement -

Ispravno držanje jezika može spriječiti krivo poravnanje zuba, a pomaže i kod govora te disanja i sna. Položaj u kojem se nalazi jezik dok odmara u usnoj šupljini može biti ispravan ili pogrešan, navodi healthline.com. Jezik priljubljen uz gornju čeljust, a ne u udubini donje čeljusti, označava ispravno držanje jezika i kao takav ne utiče na poravnanje zuba. Doktor Ron Bais, stomatolog iz Londona, slaže se sa navedenim i navodi da se za ispravno držanje jezika, vrh jezika mora nalaziti jedan centimetar iznad prednjih zuba.

Iako držanje jezika možda nije toliko važno po cjelokupno zdravlje tijela, ono ipak donosi nekoliko benefita. Ispravno držanje jezika ne utiče na poravnanje zuba u usnoj šupljini dok će pogrešno držanje jezika, s druge strane, uticati na prostor u kojem zubi rastu, a samim tim i na poravnanje. I razvoj uskog nepca povezano je sa pogrešnim držanjem jezika, a široko nepce ima čak nekoliko pozitivnih učinaka na tijelo. Šire nepce pozitivno utiče na gornje diajne putove, posebno kod djece i mladih osoba, na dobro držanje jezika i olakšava začepljenje nosa kod djece koja su razvila apneju u snu.
Uticaj držanja jezika na fizički izgled
Konstrukcija lica i jagodica može postati manje istaknuta pod uticajem lošeg držanja jezika, navodi doktor Bais. Lošim držanjem nastaje uže nepce pri kojem se gube potpornji čeljusti i jagodica, objašnjava on.

Problematično držanje jezika
Pogrešno držanje stvara otvoreni ugriz prednjih zuba i po zdravlje opasne probleme pa može uticati na govor, uzrokuje hrkanje i apneju u snu, dovodi do brušenja zuba i utječe na disanje na usta. Potisak jezika i disanje na usta mogu dovesti i do drugih zdravstvenih problema poput lošeg zadaha što donosi veće šanse za nastanak poremećaja u snu.
Vježbe za bolje držanje
Za bolje držanje jezika dovoljno je provesti par jednostavnih vježbi. Svjesnost u kojem se položaju jezik nalazi tokom dana prvi je korak prema dobrom držanju. Nakon toga je potrebno vrh jezika potisnuti uz gornju čeljust, odmah iznad vrha prednjih zuba. Ostatak jezika sisanjem se povuče uz gornju čeljust, a usta bi se trebala normalno zatvoriti. Držanjem jezika nastojte da dišete normalno. Vježbu je potrebno ponoviti nekoliko puta na dan, zavisno o razvoju svijesti o držanju jezika. (www.vecernji.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -