Dr Zorica Milanović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

  Na vaša pitanja ove sedmice odgovarala je dr Zorica Milanović, stomatolog i vlasnica niške ordinacije “Aurora Dentic”.

  Pre manje od mesec dana sam vadila živac i zub mi je plombiran. Nekoliko dana posle počeo je da se oseća neprijatan miris iz usta, doduše, ja ga ne osećam, ali ostali se bune. Da li je to povezano sa tim zubom? Nemam ni jeden drugi kvaran zub. Pokušavam da očistim taj zub čačkalicom i koncem ali se miris kako kažu i dalje oseća. Šta to može biti?

  Neprijatan miris se može javiti zbog prisustva paradontalnog dzepa, svakako javite se Vašem stomatologu a  umesto čačkalice i zubnog konca, uzmite pa prostor između zuba čistite interdentalnom četkicom dosta je efikasnije.

  Nikada nisam imao problema sa njima, ali od prije par mjeseci otkad me bole sinusi osjecam da mi trnu zubi – posebno kutnjaci kao neka dubinska bol.  Je li moguće od sinusa da se osjete živci  pa da imam osjecaj da me zubi bole.

  Ponekad se javljaju pacijenti sa jakim bolovima u predelu gornjih bočnih zuba odnosno pretkutnjaka i kutnjaka, koji nastaju zbog zapaljenja maksilarnog sinusa, odnosno sinusa koji je smešten u gornjoj vilici. Dno maksilarnog sinusa se nalazi blizu korenova gornjih pretkutnjaka i kutnjaka, tako da ukoliko je došlo do zapaljenja sinusa taj bol se može preneti na gornje bočne zube. Javite se Vašem lekaru radi terapije.

  Imala sam jako oštećen zub koji je lečen više puta neuspešno i onda se polomio tako da će zubar morati ceo zub da mi izvadi i sada sam htela da pitam ć postojati mogućnost da mi se ugradi neki implatant koji će zameniti moj zub, jer imam tek 16 godina.

  Najranije se zubni implanti  mogu ugraditi sa 18 godina kada se završi rast kostiju vilica. Posavetujte se sa Vašim stomatologom i razmislite o protetskim nadoknadama odnosno krunicama.

  Za par dana moram da izvadim šesticu u donjoj vilici sa lijeve strane, jako je pokvarena i ne može se više popraviti, a i prije par dana primjetila sam da mi raste osmica pa sam zeljela da vas pitam, kada izvadim šesticu da li će taj novi zub osmica pogurati sedmicu na mjesto šsestice?

  Ukoliko se konzervativnim lečenjem ili protetskim radom ne može zbrinuti zub onda je rešenje vađenje tog zuba. Ortodontskim aparatom, pomeranjem sedmice i osmice može se popuniti prazan proctor, ipak definitivni plan ortodontske terapijemože doneti samo ortodont nakon kliničkog pregleda.

  Zbog kamenca u donjoj vilici zubi su počeli da mi se klimaju, ako bi išla na skidanje kamenca da li postoji šansa da se oni učvrste tj. da ne ispadnu?

  Zubni kamenac predstavlja čvrste naslage na zubima. Često je prisutan kod pacijenata sa lošom oralnom higijenom, ali osim loše oralne higijene postoje više faktora koji utiču na nastanak zubnog kamenca, a to su sastav pljuvačke, pH vrednost pljuvačke, ortodontske anomalije, genetska predispozicija. Preporuka je da se zubni kamenac uklanja svakih šest meseci ali obzirom da se kod svakog stvara različitom brzinim stomatolog će vam dati preporuku koliko često je potrebno dolaziti za uklanjanje kamenca. Klaćenje zuba je posledica paradontopatije što znači da je došlo do povlačenja kosti i desni. Javite se Vašem stomatologu radi uklanjanja zubnog  kamenca, a zubi koji su počeli da se klate  mogu se povezati odgovarajućim splintovima ne bi li se učvrstili, zatim moguće je zaštititi stavljanjem protetskih nadoknada ili pak kod uznapredovale paradontopatije primenjuje se hirurški tretman odnosno ubacivanje veštačke kosti i membrane.

  Imam gangrenu i nakon drenaže koja je bila bezbolna, stavljen je lek. Međutim, sada imam osećaj kao da je zub otekao i ne uklapa se u vilicu, prvi dan me je malo bolelo, drugi dan mi je samo toplo oko obraza, nema bola, ali zub je i dalje otečen i jako je osetljiv na najmanji ugriz ili ako kucnem jezikom? Da li je to normalna reakcija?

  Gangrena zuba predstavlja potpuno odumiranje pulpe unutar korena zuba. Najčešći uzrok nastanka gangrene je karijes zuba. Gangrena zuba se najčešće sporo razvija, ali isto tako zahteva lečenje koje traje duži vremenski period. Antibiotici se mogu primeniti samo ako je vaš stomatolog procenio da je uzimanje antibiotika neophodno. Svaka nelagodnost ili bolna senzacija blažeg inteziteta tokom tretmana je normalna. Jako je važno da budete strpljivi i slušate savete Vašeg stomatologa.

  Imam problem sa gornjom šeticom, naime pojavila se rupa pored tog doduše pokvarenog zuba, ali nisam sigurna dal je to urastao zub ili može da bude nešto drugo, pored rupe je otečeno meso i pulsira pa me zanima koliko je to opasno? I da li može da se inficira ako tu zuba nema?

  Koliko sam mogla da shvatim iz Vaše priče, verovatno se radi o zaostalom korenu sedmice koji je doveo do upale desni, a može dovesti i do infekcije okolnog tkiva. Javite se Vašem stomatologu.

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.