Naslovna Savjeti Dr Zorica Mećava: Prije izbjeljivanja zubi moraju biti potpuno zdravi i sanirani

Dr Zorica Mećava: Prije izbjeljivanja zubi moraju biti potpuno zdravi i sanirani

Profesionalno izbjeljivanje zuba, gdje se koriste jaka sredstva koja mogu uticati na meke strukture zuba, mora se raditi isključivo u stomatološkoj ordinaciji.

Prije samog procesa izbjeljivanja zuba, stomatolog mora da provjeri da li su zubi potpuno zdravi i sanirani, a nakon toga određuje se nijansa zuba.

Imamo čeitiri prirodne boje zuba A, B, C i D – žućkasta, braonkasta, plavkasta i sivkasta. Najpovoljnije boje za izbjeljivanje su žućkasta i braonkasta, dok se prilikom sivkastih i plavkastih zuba postiže nešto slabiji efekat.

U ordinacijama se koriste profesionalna sredstva za izbjeljivanje zuba, sa visokom koncentracijom izbjeljivača pa je potrebno zaštitit okolno tkivo. Izbjeljivač može i smije djelovati samo na zube, odnosno spolljašnju strukturu zuba.

Izbjeljivanje se radi obično u tri seanse po 15 minuta, sa pauzama od 10-15 minuta. Pri tom se sva meka tkiva štite od djelovanja paste za izbjeljivanje. Praktikuje se i davanje olovke i papira pacijentu kako bi u slučaju nekih problema mogao to i da nam saopšti.

Teško je postići efekte izbjeljivasnja kod starijih soba, jer njihova gleđ postaje tanja, a unutrašnji sloj, dentin, koji i određuje boju zuba, vremenom postaje sve tamniji i tamniji.

Nakon završenog tretmana, pacijent bi trebalo da ga ponovi nakon jedne do dvije godine. To zavisi od navika održavanja oralne higijene, načina ishrane i u kojoj mjeri pacijent konzumira obojena pića.

- Advertisment -

POPULARNO

Treći kongres doktora stomatologije 11. i 12. septembra u Foči

Foća će 11. i 12. septembra biti domaćin trećeg Kongresa doktora stomatologije. Učešće će uzeti eminentni predavači sa pet univerziteta.

Zubi u trudnoći – korisni savjeti koje treba da zna svaka trudnica

Trudnoća je divan period u životu žene kada se pojačava svijest o važnosti zdravlja i brige o tijelu. Tokom trudnoće nivo hormona...

Zašto je važno pečaćenje fisura kod djece?

Pečaćenje fisura jedan je od najčešćih postupaka u dječijoj dentalnoj medicini. Žvačne površine kod djece sadrže puno pukotina i utora koji pomažu...

Fiksna ortodontska terapija

Fiksni ortodontski aparati predstavljaju najučestaliji i najučinkovitiji način ispravljanja nepravilnog položaja zuba, odnosno, ispravljanja ortodontskih anomalija. Fiksni ortodontski...
- Advertisment -