fbpx
NaslovnaSavjetiDr Zorica Mećava odgovara na pitanja čitalaca

Dr Zorica Mećava odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovara doktorka Zorica Mećava iz ordinacije „dr Mećava“ iz Banjaluke.
Kada žvaćem hranu, osjetim bol u gornjoj trojci. Na dodir me ne voli. Šta bi mogao biti razlog?
„Za preciznu dijagnostiku neophodan je klinički pregled i RTG snimak zuba. Uzrok bola može biti različit. Ukoliko je zub skoro plombiran, bol može biti prolaznog karaktera, kao posljedica, najčešće, presušenih dentalnih kanalića prilikom procedure izrade kompozitnog ispuna. Takav bol se vremenom smanjuje i potpuno povlači nakon nekog vremena. Ako imate staru plombu, moguća je manja pukotina između plombe i zuba, pa se prilikom žvakanja hrane stvara pritisak koji prouzrokuje bol, znači da morate promijeniti staru plombu. Ukoliko je zub bez ispuna, moguće je da imate dio zuba koji je oštećen karijesom, a da to niste primijetili, pa da pritisak hrane pri žvakanju prouzrokuje bol ili ukoliko je zub zdrav, a abradiran, odn. istrošen, moguće da je abrazija jako blizu pulpi zuba, pa je bol provociran iritacijom pulpe pri žvakanju hrane. Tada trebate što prije posjetiti svog stomatologa, jer je moguća akutna egzarcebacija takvog bola. U svakom slučaju posjetite stomatologa“.

Da li svako može da ugradi implantate ili postoje i izuzeci kada to nije moguće?
„Problem bezubosti danas se najuspješnije rješava ugradnjom implantata. Inicijalna procjena za ugradnju implantata uključuje pregled usta i zuba i detaljnu stomatološku i opštu anamnezu. Potrebno je uraditi rentgenske snimke (ortopan i CBCT snimak) koji će pružiti uvid u količinu kosti na području u koje će se ugraditi implantat i uzeti otisak za izradu modela, prema kojem se može detaljno isplanirati plan terapije.
Kontraindikacije i relativne kontraindikacije za ugradnju implantata su:
-mladi pacijenti sa nezavršenim rastom i razvojem vilica
-trudnice
-pušači
-pacijenti nakon terapije zračenjem i nakon hemoterapije
-pacijenti koji uzimaju imunosupresivne lekove, antikoagulante i bifosfonate
-nekontrolisana hronična oboljenja hipertenzija, dijabetes, osteoporoza, hematološka oboljenja…
Nedostatak koštanog tkiva je danas moguće nadoknaditi primjenom različitih hirurških metoda u okviru preimplantološke pripreme ( augmentacija, sinus lift …) Znači, idealni kandidat za implantate je osoba dobrog opšteg i oralnog zdravlja. Potrebna je dovoljna količina i gustina kosti kako bi se mogli ugraditi implantati, a najbolji kandidati imaju zdrave desni, bez parodontalnih bolesti“.

U posljednjih nekoliko dana osjetim trnjenje desni kada perem zube. Nema krvarenja niti boli u zubima. O čemu bi moglo da se radi?
„Svako trnjenje je zapravo znak loše cirkulacije ili određenog pritiska na nervne završetke. Posjetite svog stomatologa, samo kliničkim pregledom i RTG dijagnostikom se može utvrditi uzrok problema“.
Može li zub iz koga je izvađen živac da se pokvari?
„Svaki zub, pa i zdrav, ukoliko se ne održava dobra oralna higijena ili ukoliko je i uz sve to i opšte zdravstveno stanje kompromitovano se može pokvariti. Devitalizovan zub (zub gdje je izvađen živac) je i krt pa se lakše može polomiti pa ga je najbolje, uz metalni kočić ili livenu nadogradnju ili fiber post, protetski zbrinuti metalokeramičkom ili bezmetalnom krunom“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -