NaslovnaPitanja čitalacaDr Zorica Mećava odgovara na pitanja čitalaca

Dr Zorica Mećava odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedelje u ribrici “pitanja čitalaca”, dr Zorica Mećava iz ordinacije “Dr Mećava” iz Banjaluke, pokušala je da pomogne naših čitaocima da riješe nedoumice/ probleme koje su imali sa zubima.

Da li mi možete reći u kom slučaju ne mogu da se stave fasete, već moraju krunice?
“Bez obzira što spadaju u sami vrh estetike u stomatološkoj protetici keramičke fasete imaju svoje prednosti i nedostatke. Prednost keramičkih faseta, nad ostalim protetskim nadoknadama je u tome što zahtevaju minimalno brušenje prednje površine zuba ili brušenje nije potrebno (laminati). Građa materijala od kojeg se izrađuju, kao i svojstva, posebno optička, vrlo su slična građi prirodnog zuba pa se smatraju idealnim estetskim rešenjem.

- Advertisement -

Nedostatak je usko polje indikacija za njihovu sigurnu izradu. Indikovane su pre svega za ispravljanje manjih estetskih nedostataka zuba, kao što su: tamna boja zuba, diskoloracija zuba, neadekvatna veličina zuba, nepravilna površina zuba, manje frakture zuba, mogu se ispraviti i manji nedostaci u položaju zuba (blago rotirani zubi, razmak između zuba…). Važno je znati da se keramičke fasete mogu postaviti samo na prirodne nelečene zube, prirodni zub mora imati dovoljno zdrave mase. Kontraindikovana je izrada keramičkih faseta na zubima ugroženim velikim karijesima i/ili plombama i na devitaliziranim zubaima, tada je bolje i sigurnije uraditi pune krune”.

Da li se spuštenje desni mogu nekako da se vrate u normalu?
“Pretpostavljam da pod pojmom spuštene desni smatrate povećanje zubnog mesa kao posledicu upalnog procesa izazvanog različitim uzrocima. Pre svega neophodno je sanirati upalni proces, odn. odstraniti uzrok nastanka istog (odstraniti zubni kamenac i naslage na zubima, sanirati karijesom oštećene zube, zameniti neadekvatne ispune i protetske nadoknade) i pojačati adekvatnu oralnu higijenu uz pravilnu tehniku pranja zuba, korišćenjem i interdentalnih četkica za zube i konca za zube i vodica za svakodnevno ispiranje usta. Ukoliko je izraženiji upalni proces, stomatolog može ordinirati odgovarajuće antibiotike uz korišćenje hlorheksidina kao tečnost za ispiranje usta ili u obliku spreja ili gela. Sve to može doprineti saniranju upalnog procesa i time se i desni dobijaju zdrav izgled, normalne veličine, boje i strukture”.

- Advertisement -

Da li mogu da radim fasetu na gornjem lateralnom sjekutiću ako imam 17 godina?
“Ukoliko postoji indikacija, u 17-oj godini se može uraditi faseta na gornjem lateralnom sekutići, bilo ona kompozitna ili keramička. Može se dobiti dobro estetsko rešenje, a neće se kompromitovati rast i razvoj vilica koji se nastavlja šest meseci po završetku rasta u visinu”.

Imam kompozitne fasete na prednjim zubima, da li se one mogu ukloniti i na taj način postići opet pređašnji izgled prirodnih zuba?
“Kompozitne fasete (što je i njihova prednost) se mogu u bilo kom trenutku odstraniti bez oštećenja samih zuba i time se može vratiti njihov izgled pre postavljanja kompozitnih faseta”.

Prosječne cijene stomatoloških usluga u Banjaluci

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -