NaslovnaPitanja čitalacaDr Željko Cicmil odgovara na pitanja čitalaca

Dr Željko Cicmil odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

U rubrici “pitanja čitalaca”, ove nedelje naš gost je bio dr Željko Cicmil iz ordinacije “Cicmil” iz Bara.

Da li je moguće uraditi nadogradnju zuba ako je pukao malo sa strane? Radi se o gornjoj trojci.
“Ako je, kako kažete “pukao malo sa strane”, pretpostavka je da je moguće. Kliničkim pregledom i rendgenskog snimka, dobila bi se jasnija slika i u skladu sa tim odredila adekvatna terapija”.

- Advertisement -

Imam 17 godina i nedavno sam polomila zub koji je neuspješno liječen. Stomatolog mi je rekao da će, vjerovatno, morati da se vadi. Da li mogu da ugradim implant s obzirom na godine?
“Preporuka je da se implantati nikako ne ugrađuju prije 18. godine. Čak i nakon tog perioda, potrebno je uraditi indivindualnu procjenu, kako bi uspjeh implantacije bio izvjesniji. U međuvremenu, u dogovoru sa svojim stomatologom, treba pronaći prolazno alternativno rješenje, dok se ne steknu optimalni uslovi za postavljanje implantata”.

Desni mi krvare i imam problem sa zadahom zbog toga. Kako da riješim problem?

- Advertisement -

“Krvarenje desni je znak njihovog zapaljenja (gingivitisa), koje ukazuje na određeni stepen oboljenja potpornog aparata zuba. Zapaljenje desni kao i prisustvo neprijatnog zadaha, nastaje kao posljedica prisustva mekih i čvrstim naslaga, koje predstavljaju idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija, koje zapravo i dovodi do pomenutih problema. Potrebno je da posjetite svog stomatologa, koji će procijeniti da li će za rješenje problema biti dovoljno samo uklanjanje naslaga ili je potrebno pristupiti nekoj od kompleksnijih parodontoloških procedura”.

Primijetio sam osjetljivost zuba donjoj vilici u predjelu desni. Povremeno me zaboli na nešto hladno ili slatko. Kako da riješim problem?
“Problem koji opisujete, najčešće je posljedica ogoljelih vratova zuba, odnosno povlačenja desni ili prisustva karijesnih lezija u tom području. Jedino stomatološkim pregledom je moguće otkriti pravi uzrok pomenutih tegoba. Postavljena dijagnoza će odrediti način na koji će se problem riješiti”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -