fbpx
NaslovnaSavjetiDr Vesna Jovetić i dr Nemanja Savković odgovaraju na pitanja čitalaca

Dr Vesna Jovetić i dr Nemanja Savković odgovaraju na pitanja čitalaca

- Advertisement -

U rubrici pitanja čitalaca ove nedelje, “gosti” našeg portala bili su doktorka Vesna Jovetić, specijalista ortopedije vilice, i doktor Nemanja Savković iz beogradske ordinacije “Crown Dental”, sa kojom imamo uspješnu saradnju.
Nedostaju mi dva zuba u gornjoj vilici. Da li taj problem mogu riješiti „žabicom“ i kakvo je vaše mišljenje o tome?
„Nedostatak zuba se može nadoknaditi žabicom, ali samo kao privremeno, prelazno rješenje. Žabica je maksimalno smanjena proteza, koja nema dobru retenciju i služi samo da popuni prostor gdje zub ili zubi nedostaju i to najčešće u vidljivoj regiji osmijeha. Žabica se izrađuje nakon izvađenog zuba, ugrađenog implantata, dok se čeka period zarastanja prije izrade defintivnog rada, kao što su mostovi i krune na implantatima”.

Nosim mobilnu protezu i kada god je stavim, ne mogu da gutam pljuvačku, imam osjećaj da mi se usta od toga suše. Kako da rijhešim taj problem?
“Ako imate problema sa suvoćom usta dok nosite Vaš mobilni aparat, bilo bi dobro da sa vremena na vrijeme sa aparatom popijete malo vode”.
Kada pijem topli napitak, imam osjećaj da mi utrne čitava gornja vilica. To se javlja povremeno, svaka tri, četiri dana. Šta bi mogao biti uzrok?
“Jedan od uzroka bola i trnjenja cijele gornje vilice prilikom nadražaja je generalizovana parodontopatija ili neki veći karijesi između zuba ili na vratovima zuba”.

dr Nemanja Savković
dr Nemanja Savković

Povremeno mi krvare desni između dva zuba kada ih perem. Da li je to znak da ima gingivitis?
“Krvarenje desni mehaničkom iritacijom (pranje zuba) nas upozorava da zapeljanje desni postoji. Takođe, vatreni, crveni vrhovi desni izmedju zuba, uvećanje istih su sve znaci upaljenje gingive. Drugi naziv za inflamiranu gingivu je gingivitis. Krv pri pranju zuba nas samo upozorava da higijena naših zuba nije pravilna i da je moramo poboljšati. Bolje tehnike pranja i pomoćna sredstva u održavanju oralne higijene nam pomažu da umirimo desni i povratimo njihovo zdravo stanje”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -