NaslovnaIntervjuDr Tijana Đerić: Primjena fluorida pogodna za masovne preventivne programe

Dr Tijana Đerić: Primjena fluorida pogodna za masovne preventivne programe

- Advertisement -

Fluor je veoma reaktivan hemijski element, pa se u prirodi, u čistom obliku rijetko srijeće. Mi ga u organizam unosimo u obliku njegovih jedinjenja, fluorida. Čist fluor je veoma toksičan, ali vezivanjem sa drugim elementima gubi dio svoje toksičnosti. Međutim, ovu činjenicu ne smijemo izgubiti iz vida, pa treba biti oprezan prilikom njegove primjene.

toothpasteonbrushZašto su nam fluoridi potrebni

Fluoridi pokazuju izrazit afinitet prema koštanom i zubnom tkivu. U zubnom tkivu reaktivni fluor istiskuje OH grupu iz hidroksiapatita, stvarajući fluoroapatit, koji je znatno otporniji na uticaj kiselina i mehaničko trošenje. Takođe, fluoridi djeluju na bakterije i njihove enzime u usnoj duplji, te sve to ima preventivnu ulogu u nastanku karijesa.

Kako se primenjuju

Fluoridi se mogu primjenjivati endogenim (sistemskim) i egzogenim (lokalnim) putem. Endogene metode podrazumijevaju sistemsko djelovanje fluorida i najefikasnije su ukoliko se koriste u vrijeme mineralizacije zuba. Od brojnih mogućih metoda, danas se kao najefikasnija preporučuje fluorisanje vode za piće. U slučaju da se ova metoda iz bilo kog razloga ne može primijeniti, preporučuje se davanje tableta fluora, fluorisanje kuhinjske soli i slično.

Egzogene metode podrazumijevaju lokalno aplikovanje fluorida na površinu zuba, radi stvaranja kvalitetnije površine gleđi, koja bi bila otpornija na kariogene nokse. Na površinu zuba se mogu aplikovati preparati fluora visoke (profesionalna aplikacija želea), srednje (rastvori i želei) i niske (rastvori i paste za zube) koncentracije.

Primena fluorida u prevenciji karijesa

Primjena fluorida u prevenciji karijesa je jednostavna i pogodna za masovne preventivne programe. Antikariogeno dejstvo fluorida je posljedica kumulativnog efekta više različitih mehanizama i ne postoje klinički dokazi koji bi neku metodu fluorizacije izdvojili kao univerzalnu. Takođe fluoroprofilaksa kao samostalna metoda prevencije karijesa ne daje 100 odsto zaštitu od karijesa, ali uz primjenu ostalih preventivnih metoda, u znatnoj mjeri ga redukuje. Podrazumijeva se da se, obzirom na osobine fluorida, sve metode fluorizacije izvode precizno i strogo kontrolisano.

Preventivne ili profilaktičke doze fluorida su bezbedne

Sa sigurnošću se može tvrditi da nema ni jednog laboratorijskog, kliničkog, epidemiološkog ili drugog naučnog dokaza koji je pokazao da optimalne količine fluorida u vodi za piće ili ostale provjerene preventivne i profilaktičke mjere primjene fluorida, izazivaju povećanje incidence kancera, oboljenja srca ili bilo kog drugog oboljenja. Ljudi u pojedinim područjima širom svijeta svakodnevno unose optimalne ili povećane količine fluorida koje se prirodno nalaze u vodi.

Izuzev fluoroze zuba koja se javlja u područjima gdje su koncentracije fluorida veće od optimalnih (1-1,2mg/l), i skeletne fluoroze koja se endemski javlja u područjima gdje su prirodne količine fluorida veće od 8 ppm F, ne postoji ni jedno oboljenje čija je incidenca u ovim područjima povećana, u poređenju sa onim gdje su koncentracije fluorida u vodi za piće niske.

Prekomerno unošenje ili nepravilna primena fluorida

Prekomjerno unošenje ili nepravilna primjena fluorida može izazvati nastanak fluoroze zuba ili skeletne fluoroze, kao i poremećaje u digestivnom i urinarnom sistemu, a pri unošenju većih količina i smrt. Veliki rizik od negativnih efekata fluora postoji kod unosa od 14 mg/dan, a veoma je moguć rizik i kod unosa od 6 mg/dan. Maksimalna dozvoljena koncentracija fluora u vodi za piće prema preporuci EU (Directive 98/83/EC) je 1,5 mg/1, a po našem Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. List SRJ, 42/98) je 1,2 mg/1.

Fluoridi i trudnoća

Zvanični stav naše ordinacije je da ne preporučuje sistemsku primjenu fluorida u trudnoći! Smatramo da buduća mama treba da posveti pažnju svom cjelokupnom zdravlju, uključujući zdravlje usta i zuba. Fluoridi svakako ne prolaze placentarnu barijeru, tako da sistemska primjena fluorida u cilju zaštite zuba djeteta uopšte nema smisla. Takođe, fluoridi se izlučuju u majčinom mlijeku tek u tragovima, tako da ni u tom periodu nema potrebe unositi fluoride sistemski. Primjena paste za zube sa fluoridima je potpuno bezbjedna u trudnoći.

Fluoridi i zalivanje fisura

Protokol za primenu fluorida i zalivanje fisura donijet je u cilju prevencije karijesa kod djece i omladine u Srbiji i u potpunosti je usklađen sa protokolom Evropske akademije za dječiju stomatologiju. Primjena je usklađena sa individualnim potrebama djeteta. Svako dijete u zavisnosti od uzrasta, stanja zdravlja usta i zuba, navika u ishrani, oralne higijene i karijes rizika uključuje se u preventivni program prema protokolu.

Izvor: Pharma Medica

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -