Dr Tijana Bilbija odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

  Ove sedmice na vaša pitanja odgovarale je dr Tijana Bibiija. Dr Bilbija je stomatolog iz Beograda, a trenutno radi kao stručnjak za opštu stomatologiju u ulcinjskoj ordinaciji Elit Dent.

  Interesuje me da li za dijagnozu molarno incizivna hipomineralizacija postoji način da se liječi ili bilo šta uradi? Pitam za dijete kojem su prvi stalni zubi, jedinice i šestice, zahvaćene tom bolešću zuba.

  Budući da su zubi zahvaćeni molarno incizivnom hipomineralizacijom manje otporni i skloniji karijesu, neophodno je jako dobro održavanje oralne higijene po uputstvu vašeg izabranog stomatologa, koji će vam pored osnovnih sredstava za održavanje oralne higijene možda preporučiti dodatna sredstva poput rastvora sa fluorom. Redovne kontrole radi praćenja stanja zuba su veoma bitne. Ukoliko su zubi već zahvaćeni karijesom, zavisno od težine slučaja, pribegava se najčešće terapiji restaurativnim materijalima (plombiranje zuba), a kod uznapredovalih slučajeva, stomatolog se može odlučiti i za ekstrakciju (vađenje) zuba.

  Imam 20 godina i nosim fiksnu protezu tri godine. Redovno održavam higijenu zuba, ali su mi pre par meseci otekli desni i počeli da krvare. Nakon javljanja svom stomatologu, to se smanjilo, ali imam neprijatan zadah iz usta koji mi jako smeta? Šta da radim?

  Neprijatan zadah je nešto sa čime se srećemo svakodnevno, a da bi ga se rešili potrebno je ukloniti uzrok. Uzročnici mogu biti brojni, ali smatra se da je čak 90 odsto porekla usne duplje (upalni procesi, gangrene zuba, karijesom razoreni zubi, zaostala hrana u međuzubnim prostorima itd) što je verovatno slučaj i kod vas obzirom da navodite simptome upale desni. Ostalih 10 odsto odnosi se na bolesti drugih sistema, kao što su digestivni, respiratorni itd, upotreba medikamenata. Na prvom mestu, svakako je besprekorno odršavanje oralne higijene. Pod time podrazumevamo ne samo čišćenje zuba, vec i jezika i čitave usne duplje. Pored osnovnih sredstava tj. četkice i paste trebalo bi koristiti interdentalne četkice, zubni konac sredstva za ispiranje usta i orto četkice u vašem slučaju. Suvoća usne duplje, kao i izbor namirnica kojima se hranite takođe mogu biti jedni od uzročnika, stoga povedite računa i o tome. Posetite vašeg stomatologa, jer on najbolje može otkriti uzrok i pomoći vam da rešsite problem.

  Koliko kamenac može biti opasan za zube i zdravlje uopšte jer imam velike naslage kamenca, ali moj strah od zubara je toliko veliki da ima blokadu da pođem na pregled. Šta da radim?

  Zubni kamenac je veoma štetan za vaše oralno tako i opšte zdravlje pogotovo u meri u kojoj navodite i nikako ne biste trebali to zanemariti. Osim što vam onemogućava normalno održavanje oralne higijene, on takođe potiskuje vaše desni, dovodi do njihove upale, krvarenja, bola i širenja bakterija u okolna tkiva (kost). Sve to doprinosi razvoju parodontopatije i kao krajnja faza može doći do klaćenja i ispadanja zuba. Na žalost, ne možete ga sami ukloniti niti izbeći posetu stomatologu. Morate definisati svoj strah, i probati da ga prevaziđete, najbolje uz pomoć stomatologa u koga imate poverenja, a jedna od olakšavajucih činjenica je to da napretkom stomatologije, danas gotovo da ne postoje bolne intervencije.

  Imam 66 godina, u donjoj vilici tri zuba koji su nosili parcijalnu protezu, slomili se, a ne mogu da se leče i moraju da se vade. S obzirom na moje godine (stanje koštanog tkiva), da li je preporučljivo postavljanje implantanata za držanje donje proteze.

  Ukoliko je vaše opšte zdravestveno stanje zadovoljavajuće, bez obzira na godine, posavetovala bih vam da se konsultujete sa specijalistom hirurgije i protetike koji će u saradnji, na osnovu kliničkog pregleda i različtih vrsta 3D snimaka odrediti stanje vaše kosti, a samim tim i da li je kod vas pogodno postavljanje implantata ili mini implantata. Polje indikacija je široko, ali je nophodan detaljan pregled.

  Imam veoma krupne gornje jedinice i to mi užasno smeta jer su mi svi ostali zubi donekle normalne veličine. Da li je moguće nekako “smanjiti” zube bez vađenja?

  Brušenjem je moguće promeniti zubima oblik, položaj i veličinu, u određenoj meri i na različite načine u zavisnosti od vase želje, ali i od realnih mogućnosti, što će proceniti vaš stomatolog. Kompozitne i keramičke fasete mogu biti jedno od prikladnih i minimalno štetnih metoda, a protetske nadoknade poput krunica i mostova su takođe jedan od načina da premenite veličinu svojih zuba u željenu.

  U gornjoj vilici imam po dva zuba na krajevima koja bi trebalo da se vade. Imam parodontozu pa me interesuje šta bi moglo da se uradi po pitanju gornje vilice?

  Nakon vađenja zuba, i zarastanja rana, u zavisnosti od stanja mekih tkiva i kosti kao i uznapredovalosti oboljenja biće određen najbolji način zbrinjavanja bezubosti. Mogućnosti su višestruke, razne vrste totalnih proteza, od klasičnih koje se najčešće izrađuju do proteza ojačanih skeletom, a danas i totalne proteze nošene mini implantatima. Jedno od rešenja može biti i fiksni rad poput cirkularnog mosta na implantatima ukoliko situacija u ustima dozvoljava.

  Da li zubi mogu sami da se pomere bez proteze, ako imaju dovoljno mesta, ako se pri tom izvadi zub koji pravi problem?

  Zubi mogu vremenom promeniti svoj položaj u vilici ukoliko je zub uzročnik smetnje izvađen na vreme i u određenoj fazi životne dobi, ali sigurno da ne može zauzeti isto mesto kao uz pomoc ortodontskog aparata kojim se zub precizno dovodi u željenu poziciju radi normalne funkcije.

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.