fbpx
NaslovnaSavjetiDr Tanja Marković odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Tanja Marković odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na vaša pitanja je odgovarala doktorka stomatologije dr Tanja Marković iz nikšićke ordinacije OSA Vušović.

Imam ćerku koja ubrzo puni 17 godina i do sad je imala mlečan zub što je nama bilo jako čudno i nismo za to znali tek sad kada je otisla kod zubara rekao je da je mlecan pritom ispao je i sad nas zanima da li ce izrasti novi zub?

Uzroci perzistencije mliječnih zuba su različiti: nedostatak stalnog zuba zamnjenika, nepravilan položaj stalnog zuba, prepreke na putu nicanja i dr. Potrebno je da Vaša kćerka uradi ortopantomografski snimak vilica, gdje će se vidjeti da li postoiji stalni zub, koji bi se pomoću  adekvatne ortodontske ili otrodontsko-hirurške terapije doveo u zubni niz.U slučaju nedostatka stalnog zuba, problem se moze riješiti izradom odgovarajućeg protetskog rada ili ugradnjom implanta.

Moj problem je što mi na donjoj vilici, levo, fale petica (implatirana u vilici i pre dve godine izvađena), šestica (izrasla i izvađena zbog karijesa) i sedmica (takođe implatirana u vilici i ne bih je vadila). Urađeno je snimanje vilice i sve se to lepo videlo. Sa desne strane mi fali šestica. Gornja vilica je odlična, samo dva plombirana zuba. Koju parcijalnu protezu mi preporucujete? Moij dopktor kaže da nije moguće raditi mostove jer nemam umnjake, nisu mi izrasli, sedmice su mi zadnji zubi. Takođe, me zanima s obzirom da ponekad osećam jak bol iznad sedmice desno kada nešto tvrdo zagrizem, da li proteza može da mi smeta, tj. pritisak proteze. Bol, odnosno pulsiranje nekad traje i 1-2 dana.

U Vašem slučaju je indikovana izrada skeletirane parcijalne proteze, čiju osnovu čini metalni skelet, koji im daje čvrstinu. Skeleterina ili takozvana „vizil“ proteza se na preostale zube oslanja posebnim metalnim kukicama, ili atečmenima, preciznim veznim elementima i svakako je bolje rešenje od parcijalne pločaste proteze.Kada je u pitanju bol u predjelu sedmice, potrebno je da posjetite stomatologa kako bi se njegov uzrok utvrdio  i otklonio prije izrade protetskog rada.

Koliko dugo može da traje upala desni? Imam otok ispod zuba i ispod jezika. Ne mogu da gutam. Išla sam kod doktora i propisao mi je neke tablete. Ali mi nije rekao kada će proći?

Liječenje akutnog  ginivitisa, koji se karakteriše bolnom i otečenom gingivom, koja krvari na dodir,  zavisi od uzroka oboljenja, i u zavisnosti od toga može trajati različito. Kada upala pored gingive zahvata i sluzokožu usne duplje, kao što je u Vašem slučaju, radi se o gingivostomatitisu, gdje liječenje, u zavisnosti od opšte otpornosti organizma i potrebe primjene antibiotika može potrajati  od 7 do 14 dana.

Imam problem sa jutarnjim zadahom, zubi su mi u redu, higijena redovna. Isto mi se dešava kada ništa ne jedem 5-6h. Čim nešto pojedem, sve je u redu. Preporučili su mi i jednu tečnost za ispiranje, pa me interesuje da li mozda ima nešto bolje da mi preporučite?

Neprijatan zadah je veoma čest problem, koji ima brojne uzročnike. Pored oboljenja usne duplje, ako što su karijes, gangrena zuba, različiti upalni procesi i dr, uzrok mogu biti i oboljenja ostalog dijela digestivno U toku sna se fiziološki luči manja količina pljuvačke, pa je to jedan od uzroka jutarnjeg zadaha. Najznačajnija mjera u otklanjanju zadaha je bespekorna oralna higijena, koja pored paste i četkice za zube podrazumijeva i upotrebu konca , interdentalnih četkica i rastvora za ispiranje.

Moram da izvadim gornju četvorku, peticu i šesticu, šta mi Vi predlažete kao nadoknadu za te zube?

Jedno od mogućih rešenja nakon ekstrakcije tri bočna zuba jeste izrada fiksnog protetskog rada, mosta, ukoliko to dozvoljava stanje susjednih zuba, koji bi bili njegovi nosači. U zavisnosti od stanja okolne kosti, može se ugraditi implant i nakon toga napraviti adekvatan protetski rad. U krajnjem slučaju, može se uraditi i skeletirana parcijalna proteza.

Koliko je potrebno nositi fiksnu protezu da bi se zubni niz vratio u pravuilan položaj?

Trajanje ortodontske terapije, odnosno vrijeme nošenja fiksnog ortodontskog aparata varira u zavisnosti od težine anomalije, kao i individualnog odgovora pacijenta na terapiju, a prosječno taje od jedne do tri godine.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -