NaslovnaIntervjuDr Tamara Janjić: Rezultat izbjeljivanja prije svega zavisi od metode, prirodne boje...

Dr Tamara Janjić: Rezultat izbjeljivanja prije svega zavisi od metode, prirodne boje zuba i navika pacijenta nakon tretmana

- Advertisement -

Osmijeh ne košta ništa, ali daje mnogo. On obogaćuje one koji primaju, a ne siromašni one koji ga daju. Za osmijeh je potreban samo trenutak, ali sjećanje na njega nekada traje zauvijek. A da bi imali lijep osmijeh, potrebno je da imamo zdrave i bijele zube. Jedan od načina da imamo lijep osmijeh je i da izbijelimo zube. To je proces koji se sve češće primjenjuje u posljednje vrijeme, posebno kod mlađih osoba. Na temu izbjeljivanja zuba, samog prcesa…, razgovarali smo da doktorkom Tamarom Janjić iz JZU “Zavod za stomatologiju” iz Banjaluke.

dr Tamara Janjić

„Zdravi i bijeli zubi su oduvjek bili dokaz zdravlja i adut ljepote. Ipak, koliko god mi vodili računa o zdravlju i higijeni naših zuba, činjenica je da je njihova boja genetski određena i da sa godinama poprima tamniju nijansu. Boja naših zuba zavisi od boje, građe i sastava dentina kao i od debljine zubne gleđi. Naime, dentin sa godinama tamni zato što se gleđ trošenjem tanji pa samim tim i dentin koji se nalazi ispod gleđi postaje vidljiviji. Boja takođe zavisi i od loših navika pacijenta (upotreba cigareta i obojene hrane i pića), broja endodontski tretiranih zuba- zubi bez „živca“. Pored pacijenata sa prisutnim diskoloracijama postoji i velik broj pacijenata koji imaju normalnu boju zuba, ali žele svjetliju nijansu“, objašnjava doktorka Janjić za naš portal.
Koje sve vrste izbjeljivanja imamo?
„Izbjeljivanje zuba je postupak kojim se mijenja postojeća nijansa zuba u svjetliju. Rezultat samog izbjeljivanja prije svega zavisi od metode, prirodne boje zuba i navika pacijenta nakon tretmana (upotreba cigareta,obojenih jela i pića). Jedno od najčešćih pitanja sa kojim se susrećemo u našim ambulantama je „ZA KOLIKO SE NIJANSI MOGU IZBJELITI ZUBI“ ??? U praksi se pokazalo da se najbolji rezultati postižu kod pacijenata sa „žutom“ nijansom zuba, a slabiji kod pacijenata sa „sivom“ bojom zuba. Prije samog tretmana neophodno je pacijentu objasniti da nije realno očekivati tzv. Hollywodski bijele zube, te da ukoliko to žele razmišljaju o izradi krunica ili ljuspica (vinira). Postoji nekoliko načina izbjeljivanja zuba. Razlikujemo bjeljenje u stomatološkim ambulantama i kućno izbjeljivanje, čiji su rezultati znatno slabiji, a postiže se upotrebom komercijalno dostuphih sredstava kao što su trakice, olovke ili paste za bjeljenje. Ukoliko se ne koriste pravilno, mogu dovesti do oštećenja zubne supstance“.

dr Tamara Janjić

Kako teče sam proces izbjeljivanja zuba?
„Sam proces izbjeljivanja zuba u stomatološkim ambulantama traje od 45 minuta do sat vremena pomoću gelova koji su na bazi vodonik-peroksida, a aktiviraju se uz pomoć izvora svjetlosti. Prije aplikovanja gelova na zube neophodno je zaštititi gingivu i obezbjediti suho radno polje. Takođe,prije intervencije neophodno je ukloniti sve meke i čvrste naslage sa zuba i dati pacijentu savjete za pravilno održavanje oralne higijene. Ukoliko želimo pristupiti tretmanu izbjeljivanja, zubi i potporno tkivo oko zuba moraju biti potpuno zdravi. Kod nekolicine pacijenata, nakon tretmana bjeljenja zuba, moguća je pojava osjetljivosti, koja se javlja u prvih 12 do 24 sata. Stoga je neophodno zube fluoridirati“.
Može li svako da izbjeljuje zube, odnosno moramo li da imamo zdrave zube da bi to radili?
„Svim pacijentima savjetujemo da se prije same odluke o izbjeljivanju zuba posavjetuju sa nadležnim stomatologom. Neophodno je obaviti kontrolni pregled kako bi se odlučilo o vrsti i dužini trajanja samog tretmana, jer je samo pravilan način izbjeljivanja zuba bezbolan, a postignuti rezulati dugotrajni. Jedina kontraindikacija za bjeljenje zuba su kariozni zubi. U slučaju ogoljelih zubnih vratova, prilikom bjeljenja zuba, javlja se velika preosjetljivost pa se kod takvih pacijenata tretman izbjeljivanja odlaže dok se ne saniraju defekti zuba“.
Da li je izbjeljivanje štetno i koliko često može da se radi?
“Trajanje efekta izbjeljenih zuba prije svega zavisi od pacijentovih svakodnevnih navika. Ukoliko se pridržavamo savjeta stomatologa dobijeni efekat bi trebao trajati oko 12 mjeseci. Naša preporuka je da razmaci između tretmana izbjeljivanja (jedan tretman u trajanju od oko 45 min) ne budu manji od godinu dana. Ukoliko pacijenti žele „osvježiti“ boju zuba i ranije, savjetujemo im tretman AIR-FLOW tehikom (pjeskarenje). Bjeljenje endodontskih tretiranih (liječenih) zuba, podrazumjeva primjenu preparata (gelova ili pasti) koji u svom sastavu imaju velike koncetracije karbamid-peroksida. Ova tehnika se izvodi isključivo u ambulantnim uslovima i naziva se interno bjeljenje, zbog toga što se materijal unosi u komoru pulpe. Pre početka tretmana neophodno je analizirati RTG snimak zuba, kako bi se provjerio kvalitet kanalnog punjenja, koje po pravilu treba biti homogeno i kompaktno“, zaključila je doktorka Janjić.

dr Tamara Janjić

Dr Tamara Janjić rođena je 05.06.1988. godine u Banjaluci. Osnovnu i srednju Medicinsku školu, smjer zubni-tehničar, završila je u Banjaluci. Diplomirala je 2015. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, odsjek stomatologija. Prvo radno iskustvo stekla je u privatnoj praksi od 2015. godine. Od 2019. godine zaposlena u JZU „Zavod za stomatologiju“ Banja Luka. Prisustvovala brojnim edukacijama i seminarima iz oblasti savremene i estetske stomatologije.
Tekst je nastao u saradnji sa JZU “Zavod za stomatologiju” Republike Srpske iz Banjaluke.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -